Suđenje

Ninković Milan: Optuženi trajno procesno nesposoban

15. Marta 2022.12:20
Milan Ninković, optužen za zločine počinjene na području Doboja 1992. i 1993. godine, trajno je procesno nesposoban, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Milan Ninković i ostali. Foto: Sud BiH

Kardiolog Tamara Kovačević-Preradović iznijela je nalaz i mišljenje tima vještaka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjoj Luci, kazavši da optuženi Ninković trajno nije procesno sposoban.

Navela je da je tim tokom vještačenja elaborirao medicinsku dokumentaciju i pregled pacijenta, koji je više puta hospitalizovan, i dodala da od 2018. godine dolazi do progresije bolesti kod optuženog.

“Progresija bolesti kod Milana Ninkovića je evidentna, da ovom brzinom idemo u jednu lošu situaciju po pacijenta, koja može da rezultira smrću pacijenta”, rekla je Kovačević-Preradović, dodavši da psihofizički stres u takvim okolnostima može biti ključan za smrtni ishod.

Vještakinja Kovačević-Preradović je podsjetila da je optuženom 2016. godine tokom procesa pozlilo, kada je intervenisala Hitna medicinska pomoć iz Sarajeva i kada je optuženom, između ostalog, izmjeren porast krvnog pritiska te promjena stanja svijesti.

“Svi ovi nalazi definitivno ukazuju na progresiju stanja, gdje svako dalje izlaganje stresu može dovesti do fatalnih komplikacija”, izjavila je Kovačević-Preradović.

Tužioca Edina Muratbegovića je zanimalo da li postoji mogućnost da se organizuje Ninkovićevo ograničeno prisustvo na sudu, na šta je vještakinja izjavila da se tok suđenja, koji može dovesti do stresne situacije, ne može kontrolisati.

Na upit Davorina Jukića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Kovačević-Preradović je kazala da ne postoji šansa za poboljšanje zdravstvenog stanja optuženog. Sudija Jukić je rekao da sud mora kontrolisati zdravstveno stanje optuženog, dodavši da će vještakinja biti ponovo pozvana za šest mjeseci kako bi se izjasnila o Ninkovićevom zdravstvenom stanju.

On je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem, kojima se sudi u odvojenom postupku. Na teret im je stavljeno da su, u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, vršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Sud BiH je 2019. godine donio odluku da se razdvaja krivični postupak koji se vodi protiv Ninkovića u odnosu na Paravca i ostale.

Na današnjoj statusnoj konferenciji, tužilac Muratbegović je predložio da se mjere zabrane u odnosu na optuženog produže, i kazao da Tužilaštvo smatra kako i dalje postoje razlozi zbog kojih su mjere zabrane i ranije produžene. Odbrana je rekla kako smatra da razlozi de facto ne postoje, ostavivši odluku Sudu.

Aida Trepanić