Članak

Ninković i drugi: Prekinuto ročište zbog lošeg stanja optuženog

20. Septembra 2016.15:42
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izjavio je da je optuženi Milan Ninković imao autoritet nad svima.

Svjedoka Milenka Gligorića, koji je bio član i portparol Kriznog štaba u Doboju, nastavio je ispitivati optuženi Ninković. Na pitanje da li su Srpska demokratska stranka (SDS), kao i sam Ninković, imali uticaj na opštinske organe u Doboju, svjedok je odgovorio da su oni koji su bili na čelu politike imali najveći uticaj.

“Vi ste bili na čelu te politike i političke elite, što znači da je vaš uticaj bio najveći”, kazao je svjedok Gligorić.

Napomenuo je i da je optuženi svojim uticajem vršio kadrovska postavljanja povjerenika, iako je to formalno radio Krizni štab.

“Tačno je da je to radio Krizni štab, ali na vaš prijedlog. Vi ste sve kreirali. Imali ste neograničenu vlast, autoritet nad svima i ekskluzivno ste postavljali ljude”, kazao je Gligorić.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Optuženima su na teret stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja, kao i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Doboja i Teslića.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane drugooptuženog Paravca, svjedok Gligorić je rekao da je Doboj u maju 1992. godine bio u okruženju, te da je 3. maja u gradu nestalo struje, vode i grijanja.

“Početkom 1993. godine struja je došla u Doboj. Borislav Paravac imao je snage da tada ode u Tuzlu i sa njihovim načelnikom dogovoreno je da Doboj dobije struju. Tako da smo struju dobili iz Tuzle nakon nekih osam mjeseci”, objasnio je Gligorić.

Dodao je da je 3. maja 1992. godine imenovan za direktora Radio Doboja, te da je to imenovanje potpisao lično Paravac.

“To je bila moja radna obaveza, jer nisam bio mobilisan. Bio sam zadužen za funkcionisanje radija, tehnički i kadrovski. Za program je bio zadužen glavni i odgovorni urednik Zoran Grgurević”, kazao je svjedok.

Zbog zdravstvenog stanja prvooptuženog Ninkovića, kojem je tokom suđenja pozlilo, današnje ročište je prekinuto.

Nastavak je zakazan za 4. oktobar, kada će Odbrane nastaviti unakrsno ispitivanje svjedoka Gligorića.

 

 

Dragana Erjavec