Članak

Nakon mjeseci odlaganja odvojen predmet Milana Ninkovića

23. Jula 2019.14:52
Suđenje za zločine počinjene u Doboju vodit će se bez Milana Ninkovića zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja te je njegov predmet izdvojen u odnosu na ostale optužene, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

Odluka je donesena nakon što je Sudsko vijeće ponovo saslušalo vještakinju medicinske struke Radojku Golijan, koja je uradila dopunu nalaza i mišljenja u kojem je navela da Ninković trenutno nije sposoban da dolazi na suđenje.

“Nije nikakav problem da se postupak ponovo spoji ako se zdravstveno stanje optuženog u međuvremenu poboljša i on bude u stanju da prisustvuje u sudnici”, pojasnio je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

Golijan je rekla da je, prema zadnjoj medicinskoj dokumentaciji, zaključila da je potrebno čekati tri mjeseca kako bi se procijenilo da li će se izvršiti intervencija, te da će, ukoliko do nje dođe, biti potrebno dva mjeseca rehabilitacije.

Ninković je, u svojstvu bivšeg člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optužen sa Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem, a na teret im je stavljeno da su od maja 1992. do kraja 1993. godine, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, izvršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016., ali od septembra prošle godine se odlagalo zbog Ninikovićevog zdravstvenog stanja.

Zbog zdravstvenog stanja, Ninković nije bio u mogućnosti da prisustvuje statusnoj konferenciji, a branilac Ristić je naveo da je optuženi izričito dao saglasnost da se ročište održi bez njega.

Nastavak suđenja Paravcu, Bjeloševiću i Saviću je zakazan za 10. septembar.

Haris Rovčanin