Suđenje

Veljović: Optuženi je silovao i zaprijetio da nikome ne govori

14. Marta 2022.16:16
Na suđenju Radovanu Veljoviću, optuženom za silovanje u Foči počinjeno sredinom maja 1992. godine, zaštićena svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine se prisjetila večeri kada ju je optuženi silovao, nakon čega joj je zaprijetio da nikome ne govori, inače će je ubiti.

Foča. Foto: BIRN BiH

A-1 je posvjedočila da su mještane sela pored Foče u kojem je ona živjela napali uniformisani i naoružani srpski vojnici 19. ili 20. aprila 1992. godine, dodavši da su njen suprug i svekar ubijeni te da njihova tijela nije vidjela, ali da je saznala nakon dva dana gdje su ukopani.

Prisjetila se da se najveći dio vremena skrivala kod A-3 sa svekrvom i djetetom, a da je u međuvremenu prešla kod A-4, gdje im je jednu večer neko pokucao na vrata.

“Pošto nismo imali struje, A-4 je otvorila. Stajala su trojica, tražili su mlađe žene, mene su tada odveli. Imali su maskirne uniforme i puške, nisu bili stari”, kazala je A-1, dodavši da je među njima poznavala Radu Veljovića, dok drugu dvojicu nije, te da je izašla jer se bojala za sina.

Izjavila je da joj je Veljović rekao da pođe te da su je zatim odveli u jednu kuću, koja je bila udaljena oko 15 minuta hoda.

“Rado me je uveo u kuću, tu je bila kuhinja, naredio mi je da se skinem. Skinula sam se i onda me silovao. Kad je završio, rekao mi je da ustanem i da se obučem, ali da ne smijem nikome kazati, da će me ubiti”, izjavila je A-1, objasnivši da su druga dvojica vojnika ostala ispred.

Posvjedočila je da su je nakon ovog događaja njih trojica vratila nazad do kuće A-4, kojoj je sutradan, kao i svekrvi, kazala šta se desilo. Dodala je da misli kako se ovaj događaj desio krajem juna, nakon čega joj je tužilac Behaija Krnjić predočio izjavu iz 2021. godine, u kojoj je rekla da se ovo desilo sredinom maja 1992., što je svjedokinja potvrdila.

Navela je da su nedugo nakon ovog događaja otišli u Foču, gdje je provela mjesec dana, a da je nakon toga konvojem otišla prema Crnoj Gori. Dodala je da je tom prilikom u autobusu sjedila sa A-2, kojoj je ispričala šta se desilo.

Veljović je optužen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još dvojicom vojnika, sredinom maja 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području Foče.

Na upit Odbrane, A-1 je izjavila da je za vrijeme sukoba, 19. ili 20. aprila 1992. godine, vidjela Veljovića, ali da do kuća u kojima je boravila nije dolazio prije večeri kada je silovana. Kazala je da je u kući u kojoj je silovana gorjela svijeća ili lampa, te da je četiri do pet dana nakon silovanja otišla u Foču.

Dodala je da se u BiH vratila 1997. te da je o ovom događaju prvi put pričala u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali da ne zna datum. Izjavila je da je ljekare počela posjećivati 2008. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. april.

Aida Trepanić