Suđenje

Agan Ramić: Svjedok upoznat sa odvođenjima i maltretiranjima osoba srpske nacionalnosti

14. Marta 2022.13:13
Na ročištu u predmetu protiv Agana Ramića, optuženog za zločine počinjene kod Konjica, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako su osobe srpske nacionalnosti nakon 12. jula 1992. godine zarobljavane, maltretirane i tučene.


Konjic. Foto: BIRN BiH

Nermin Mangić je kazao kako je tokom rata bio komandir Vojne policije stanice Konjic i da je bio upoznat sa odvođenjima i maltretiranjima osoba srpske nacionalnosti u Konjicu.

“Kao komandiru, dolazile su mi pritužbe pojedinaca srpske i hrvatske nacionalnosti – kako im je neko pokrao stan, da ih je maltretirao, da im je auto uzeo…”, rekao je on tokom svjedočenja.

Kazao je kako je, naročito od 12. jula 1992. godine, pritisak na osobe srpske nacionalnosti povećan i da je tada “teško bilo biti Srbin”, objašnjavajući da je to datum kada su njegovi vojnici upali u zasjedu te poginuli zajedno sa zarobljenicima. Kako je rekao, među njima je bio i njegov brat, kojem je on izdao naredbu da odu po zarobljenike.

“Bilo je to teško vrijeme za Srbe, ja ih ne branim, ali to su bile moje komšije. Krale su im se stvari, maltretirali su ih, tukli, posebno nakon tog 12. jula”, kazao je Mangić.

Tokom više pitanja svjedok se nije mogao sjetiti, ili nije odgovorio kao u istrazi, zbog čega mu je nekoliko puta predočavan raniji iskaz, koji je svjedok u potpunosti potvrdio.

On je potvrdio da je viđao dovođenja zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u fiskulturnu salu i da je čuo kako su tu neke žene silovane. Potvrdio je i da je jedan muškarac u sali preminuo od gušenja usljed nedostatka vazduha i zbog gužve koja je bila.

Na upit tužioca Mladena Vukojičića o napadima na Donje Selo, Glavatičevo i Zukiće, Mangić je rekao da je vidio kolone žena, starijih i djece kako napuštaju mjesta i bježe od napada.

Odbrana nije imala pitanja za ovog svjedoka.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici se navodi da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Suđenje će se nastaviti 28. marta.

Azra Husarić Omerović