Suđenje

Purić i ostali: Svjedok ispričao ko je pucao i vodio zarobljenike

11. Marta 2022.15:05
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, zaštićeni svjedok izjavio je da je optuženi Almir Sarajlić pucao u zarobljenike, a da su Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović tu bili, ali nije vidio da li su pucali.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine K-3, koji je bio pripadnik 325. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ispričao je da su iz Počulica krenuli u napad prema linijama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) oko četiri sata ujutro i da su u jednom trenutku na putu sreli Matildu Pranjković, u koju je pucao svjedok K-5.

K-3 je kazao da je to vidio sa udaljenosti sedam do deset metara, ali da nije čuo šta je K-5 sa njom pričao.

“Poslije sam čuo priču da je on pitao gdje je krenula. Ona je rekla da je pošla pomusti krave, a on joj je rekao: ‘Što si muzla, muzla si.’ Matilda je pokušala da skloni cijev, a on joj je ispalio dva metka u stomak”, ispričao je K-3.

On je kazao da je otišao do kuća Šafradina, odakle je čuo povike: “Predajte se!”, i gdje se okupilo 20-ak vojnika. Rekao je da je prepoznao glas Marija Marosa.

“Neku noć prije smo se sastajali, donio kolača i cigara”, prisjetio se K-3.

On je kazao da je izašlo sedam pripadnika HVO-a koje je poznavao, kao i još dvojica-trojica nepoznatih.

Prema njegovim riječima, tu je bio i komandant Ibrahim Tarahija, koji je loše izgledao zbog bolesti i čučao je. Svjedok je naveo da je Almir Sarajlić zvani Roki ispalio rafal ispred nogu zarobljenika, a da je Tarahija rekao da to ne radi i da ih vode na Počulice. Svjedok je Odbrani potvrdio da je Tarahija kazao da predaju zarobljenike Ibri Sarajliću i da im se ništa ne smije desiti, jer su potrebni za razmjenu.

K-3 je rekao da su zarobljenike poveli Sarajlić, Šaćir i Sadik Omanović te Kasim Kavazović, a da je on krenuo do svoje kuće. Kazao je da je zastao kod kuće Džemala Sarajlića, oca optuženog, gdje je u blizini bio tranše.

“Roki je naredio: ‘Ulazite u tranše.’ Počeo je prozivati Sadika, Šaćira i Kasima… Naređuje strijeljanje”, prisjetio se svjedok, dodavši da je čuo kako Sadik pita: “Šta to uradi?”

On je rekao da je jedan od optuženih sjedio, te da je ustao nakon prvog pucnja. Kazao je da se prepao i počeo trčati nazad, te da nije vidio da li su ostala trojica pucala, navodeći da su stajali s puškama.

K-3 je naveo da je sreo Tarahiju, koji ga je pitao što se puca i da li su ih to pobili, a da mu je on odgovorio: “Ne znam. Otiđi vidi.”

Svjedok je rekao da mu je Šaćir Omanović poslije pričao da ih je Tarahija, kada je došao, zatekao kako jedu i da je kazao da i njemu nešto daju.

On je rekao da mu je kasnije Osman Ramić zvani Hopan pričao da je tokom akcije ubio Katu Alilović.

Za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice 22. decembra 1993. godine, s Tarahijom, Sarajlićem, Omanovićima i Kavazovićem optuženi su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro i Rušit Nurković.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade ABiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

K-3 je ispričao kako je, sa Sarajlićem, Omanovićima i Kavazovićem, 2018. godine išao u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). U povratku su, kako je naveo, pričali šta da kažu ko je ubio i naredio ubistvo, te da su mu govorili da promijeni iskaz i navede da nije vidio zarobljenike.

Ispričao je kako ga je Fudo Omanović pretukao u njegovoj kući na povratku iz Rokijeve kafane. Naveo je da je čuo priču kako je Roki rekao: “Šta će ti čakija, malo ga išamaraj.”

Na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je prije rata istukao Džemala Sarajlića, a da je on poslije u bolnici završio kada su ga prebili njegov sin Semir i rođak. Potvrdio je da ga je i Almir Sarajlić pretukao, a govorio je i o incidentu pored Sarajlićeve kuće. Svjedok se nije složio s braniocem Nerminom Vilom da je u dugogodišnjem sukobu sa Sarajlićima, navodeći da je “kod njega visio u kafani dok ovo nije počelo”.

Branilac je detaljno ispitivao svjedoka o udaljenostima i dobu dana, uključujući boju kante koju je nosila Matilda Pranjković, a sudija Jasmina Ćosić-Dedović više puta mu je sugerisala da pređe na pitanja bitna za odbranu optuženog.

Ispitivanje je prekinuto po isteku predviđenog termina, a svjedočenje K-3 se nastavlja 18. marta.

Marija Taušan