Suđenje

Rade Macura: Pucnji tokom noći i u zoru

8. Marta 2022.14:44
Na suđenju Radetu Macuri, optuženom za zločine počinjene kod Gradiške, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine pročitala je iskaz svjedoka koji zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti svjedočiti pred Državnim sudom.
Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Olivera Đurić pročitala je iskaz svjedoka Petra Čekića, koji je naveo da je živio u Turjaku sa svojom obitelji kada je mobiliziran u rezervni sastav milicije. U iskazu se navodi da je Čekić rekao kako su njihovi poslovi, između ostalog, bili kontrola saobraćaja i obezbjeđivanje zgrade Općine.

U iskazu svjedok je kazao da je na dan događaja bio dežurni i da je bio u kafani kada se čula pucnjava i jauk Milorada Samardžije, koji je bio ranjen. Po iskazu, svjedok je čuo da su Samardžiju ranili muslimani. Pročitano je da svjedok nije znao koja je vojska došla u Turjak nakon pucnjave.

Iz iskaza je pročitano da je svjedok u zoru opet čuo pucnjeve, kao i to da je ta “grupa muslimana uhićena i da su ukopani kod sela”. Navedeno je da je svjedok poslije čuo da su tijela kasnije prebačena.

Obrana optuženog je rekla kako ne bi imala pitanja da je svjedok bio u sudnici ukoliko bi svjedočio kao u iskazu.

Macuru optužnica tereti da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, bio prisutan tokom ubistava deset civila iz Kozarca (općina Prijedor), među kojima i tri žene, za vrijeme vojne akcije pretresa terena u Turjaku. Prema optužnici, grupa civila bošnjačke nacionalnosti pokušavala se prebaciti do granice s Hrvatskom.

Nastavak suđenja je 22. ožujka.

Teo Zorić