Suđenje

Nanić i ostali: Optuženi krajem 1994. bio pod terapijom

7. Marta 2022.16:18
Prva svjedokinja Odbrane Zijada Nanića, optuženog za zločine počinjene na području Bužima, izjavila je da je on krajem 1994. godine bio bolestan.
Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Šefika Šišić, Nanićeva sestra, kazala je da je radila u Domu zdravlja u Bužimu i da su njenog brata jednom doveli sa temperaturom. Ona je rekla da su Naniću prepisane infuzije i injekcije, te da je s njim išla kod više ljekara, od Bužima do Bihaća.

“To je trajalo možda mjesec. Bio je kraj 1994. Kad smo išli u Bihać, bila je polovina decembra”, kazala je Šišić.

Svjedokinja, koja je bila medicinska sestra, precizirala je da je Nanić bio kod nje kad mu je davala propisanu terapiju.

Tužilaštvo BiH tereti s Nanićem i Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića, za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do avgusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na poziv Nanićeve Odbrane saslušan je Alija Osmanović, koji je bio načelnik veze u 505. brigadi. On je govorio o sistemu veze i bezbjednosne službe u ovoj jedinici. Naveo je da je komandant brigade mogao izdavati naređenja Vojnoj policiji, a ne načelnik Štaba i pomoćnik komandanta za bezbjednost.

Prema njegovim riječima, brigada je nekada bila angažovana u borbenim područjima na tri strane i nije se uvijek imalo vremena za “pisanja i analize”. Poznato mu je da je Nanić više puta išao na teren na različita isturena komandna mjesta (IKM).

Ovog svjedoka direktno je ispitala i Odbrana Bajraktarevića. Osmanović je rekao da je Vojna policija bila smještena u hotelu i da su imali zadatak da obezbjeđuju komandu, komandanta i IKM-ove.

Svjedok je kazao da je većinu vremena išao na teren sa komandantom 505. brigade Izetom Nanićem i da bi u njegovoj pratnji uvijek bio bar po jedan vojni policajac. Napomenuo je da bi se policajci mijenjali.

“Kad bi krenuli, komandant je znao pitati ima li Vahida. On je bio hrabar, bio je u ‘Hamzama’, bio je pošten i uzorit vojnik”, naveo je Osmanović.

Odbrana Kudelića prigovorila je na svjedočenje Osmanovića. Branilac Husein Mušić nije se složio s tvrdnjom svjedoka da pomoćnik komandanta za bezbjednost nije mogao izdavati naređenje Vojnoj policiji.

Na pitanje sudije Darka Samardžića, svjedok je rekao da mu nije poznato da su u komandi bili zatvorenici iz Narodne odbrane (NO), kao i da nema saznanja da su vezom slati izvještaji o njima ili da su spominjani na sastancima.

Nastavak suđenja je 4. aprila.

Marija Taušan