Suđenje

Senad Gadžo i ostali: Počelo suđenje za zločine u Hrasnici

3. Marta 2022.12:42
Čitanjem optužnice Državnog tužilaštva počelo je suđenje bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.


Suljo Hebib ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Optužnicom im se na teret stavljaju nezakonito zatvaranje, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i drugi teški oblici zlostavljanja tokom 1992., 1993. i 1994. godine.

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Miroslov Janjić, Gadžo je neutvrđenog datuma polovinom jula ili početkom augusta 1992. godine u svojstvu pripadnika Četvrte motorizovane brigade ABiH, u svojstvu stražara, jednog od zatvorenika udario kundakom od puške, a potom ga sa drugim nepoznatim stražarom nastavio udarati, što je za posljedicu imalo teške tjelesne povrede, zbog kojih je u jutarnjim satima preminuo.

On je u sličnom periodu, tačno neutvrđenog datuma, u večernjim satima iz prostorije Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Hrasnici prozvao i izveo Radomira Ratkovića, nakon čega ga je tukao, dok mu je Radomir govorio: “Djeco moja, nisam ništa kriv.”

“Senad mu je opsovao četničku majku uz riječi: ‘Sad ću tebe ovdje ubiti, a onda idem tvojoj kući da ti zakoljem ženu i djecu’, nakon čega ga je jednom rukom stezao za grljan i davio”, pročitao je dio iz optužnice tužitelj Janjić, navodeći da je to za posljedicu imalo smrtni ishod.

Janjić je pročitao kako je Gadžo, u istom periodu, Radomira Milutinovića i zarobljenika po nadimku Šeki izveo iz prostorija zatvora u garažama u Hrasnici, te ih tukao u susjednoj prostoriji, odakle se čula “strašna vriska i jauci”. Nakon toga je jednog ubacio u prostoriju zatvora, mrtvog, a drugi je ubrzo preminuo zbog povreda koje su im nanesene.

U toku juna ili jula 1992. godine, Gadžo je Mirka Vukovića izveo iz prostorije zajedno s drugim stražarom, natjerao ga da se skine go, te su ga tukli dok mu nije potekla krv iz glave. Potom je Gadžo uzeo čašu i nasuo u nju tu krv od Mirka i kazao: “E, moj Gadžo, do mene si prvi, četničke ću se napiti krvi”, navodi se u optužnici.

Čitajući optužnicu, tužilac Janjić je rekao kako su Gadžo i Laličić tokom polovine jula ili u augustu 1992. godine izveli jednog od zatvorenika, tukli ga palicama i šakama, nakon čega mu je Gadžo nožem odsjekao komad kože i kose.

“Tada je izgubio svijest, a što je za posljedicu imalo fizičku i psihičku bol”, kazao je Janjić.

Prema optužnici, Janjić je naveo pet različitih događaja u kojima su Gadžo i Laličić zajedno učestvovali u premlaćivanju i zlostavljanju zarobljenih civila. On je za navedene događaje rekao da Tužilaštvo planira izvesti neposredne svjedoke događaja i materijalne dokaze.

Optužnicom se na teret Sulji Hebibu stavlja da je 26. ili 27. decembra 1992. godine, zajedno s još nekoliko stražara, izveo jednog zatvorenika, udario ga đonom od cipele iz zaleta u prsa, zbog čega je zatvorenik izgubio dah i pao na pod. Nakon toga su ga nastavili udarati nogama, stolicama, palicama, zbog čega je izgubio veliku količinu krvi i dva zuba.

Hebib je u pet različitih situacija, a uz pomoć nekoliko stražara, vršio premlaćivanje zatvorenika smještenih u zatvorske prostorije u Hrasnici, zbog čega im je nanio tešku fizičku i psihičku bol, navedeno je u optužnici.

Tužilac Janjić je kazao da planira saslušati 53 svjedoka i priložiti 221 materijalni dokaz, ali da, zbog pandemije koronavirusa i mogućih smrtnih ishoda te starosti nekih od svjedoka, broj može biti i manji.

Suđenje će se nastaviti 10. marta, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović