Suđenje

Svjedokinja: Zatočenice odvođene iz logora i silovane

28. Februara 2022.14:44
Na suđenju nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Novaku Stjepanoviću, optuženom za ratne zločine, bivša zatočenica je svjedočila da su 1992. godine zarobljenice držane u logoru “Sase” kod Srebrenice odvođene na silovanje.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Svjedokinja Begajeta Mujić je pred Višim sudom u Beogradu danas izjavila da su zatvorenice koje su 1992. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) držale u logoru u Rudniku “Sase” u opštini Srebrenica odvođene i silovane.

Bivšem vojniku VRS-a Novaku Stjepanoviću sudi se za silovanje mlade Bošnjakinje u kući u Bratuncu počinjeno početkom juna 1992. godine.

U optužnici se navodi da je žrtva neutvrđenog datuma izvedena iz logora i prebačena u Bratunac, gde je bila zatočena u jednoj kući.

Sljedećeg dana, nakon što je prebačena u drugu kuću, Stjepanović joj je navodno naredio da se skine i legne na krevet, a potom ju je silovao.

Stjepanović se izjasnio da nije kriv.

Mujić je posvjedočila da su žrtva i njena sestra, zajedno s ostalim civilima bošnjačke nacionalnosti, bile zatočene u logoru u Rudniku “Sase”.

Ona je istakla da su mlade žene odvođene iz logora, a potom vraćane.

Upitana o žrtvi u predmetu “Stjepanović” i njenoj sestri, Mujić je kazala da su se one vratile “sa suzama u očima”.

“Ništa nisu rekle, mi smo ih pitali, ali nisu htjele da išta kažu, tako da nismo htjele više da vršimo pritisak na njih”, rekla je ona na sudu.

Mujićeva je dodala da se ne sjeća da li je Stjepanović, za kojeg je kazala da ga je poznavala prije rata, bio prisutan kada su odvedene žrtva i njena sestra.

Ona je istakla da je zarobljena u maju 1992. godine zajedno sa svojom nećakinjom, koja je također odvedena iz logora i silovana.

Suđenje se nastavlja u aprilu.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English