Suđenje

Suvara: Obrana će saslušati optuženog u svojstvu svjedoka

25. Februara 2022.11:43
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv Duška Suvare, optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana usaglasili su se da se dokazi neće ponovo izvoditi pred izmijenjenim sastavom Sudskog vijeća.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Predsjedatelj Sudskog vijeća Davorin Jukić kazao je na današnjoj statusnoj konferenciji da je novi član Sudskog vijeća upoznat s predmetom te da se suđenje može nastaviti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Obrana pristali su na prijedlog Jukića da se dokazi ne preslušavaju ponovno, već da se prilože u spis. Na upit Sudskog vijeća, Obrana je rekla da će na narednom ročištu priložiti materijalne dokaze te saslušati optuženog u svojstvu svjedoka.

Tužiteljstvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih obitelji, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede.

“Optuženi je u maju 1992. godine, u maskirnoj uniformi i naoružan, došao u kuću S-1 te je pod prijetnjom oružjem izveo napolje. Tražio je da mu pokaže gdje je kuća Hamde Zeljkovića, a onda ju je, pod prijetnjom oružjem, natjerao da se skine i silovao, te se udaljio u nepoznatom pravcu”, navedeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka.

Teo Zorić