Suđenje

Ilić i ostali: Optuženi negirali krivicu za zločine na području Rogatice

23. Februara 2022.16:36
Zoran i Radenko Ilić, optuženi za progon i nezakonito lišavanje slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice kojima se od tada gubi svaki trag, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Rogatica. Foto: N1

Ilići su se izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret, a optužnica Državnog tužilaštva je potvrđena 11. januara.

Prema navodima optužnice, Zoran i Radenko Ilić se terete da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine u općini Rogatica, u okviru širokog i sistematičnog napada, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz naselja Rudo, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Kako je navedeno u optužnici, oni su 19. juna 1992. godine, u naselju Rudo, u poslijepodnevnim satima, naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima, učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon što je u gornjem dijelu naselja stradalo nekoliko pripadnika vojske Srpske Republike BiH, Ilići su, zajedno s drugim vojnicima, došli pred podrum kuće Miroslava Jovičića, gdje su se nalazili civili, među kojima su bile žena i djeca, kojima je bilo naređeno da borave u podrumu dok je trajao napad”, navodi se dalje u optužnici.

Muškarcima je naređeno da izađu iz podruma jer idu u zarobljeništvo, nakon čega su napustili podrum, a odmah potom postrojeni su u kolonu, “gdje su, u pratnji i pod prijetnjom oružja, odvedeni od strane Zorana Ilića, Radenka Ilića i drugih njima poznatih vojnika u nepoznatom pravcu. Od tada im se gubi svaki trag i do danas nisu pronađeni”, stoji u optužnici Državnog tužilaštva.

Zorana Ilića je Sud BiH 2018. oslobodio krivnje da je, kao pripadnik VRS-a, 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi “Tekija” silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma, a Vijeće je tada zaključilo da nije sporno da je oštećena preživjela čin silovanja, ali je ostao sporan identitet počinioca.

Početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

Aida Trepanić