Suđenje
Vijest

Abdić i ostali: Ne može se tvrditi kome pripadaju pronađeni tragovi ljudske krvi

18. Februara 2022.16:17
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, na suđenju Hamdiji Abdiću i ostalima, koji su optuženi za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno u martu 1995. godine, vještakinja biološke struke kazala je da se ne može tvrditi da pronađeni tragovi pripadaju Vladi Šantiću, ali ni da ne pripadaju.
Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Elmira Karahasanović je rekla kako je njen zadatak pronaći biološke tragove koji se mogu dovesti u vezu s ubistvom Vlade Šantića.

“Većina tragova su bili oku nevidljivi i to tragovi ljudske krvi, koji pripadaju muškarcu”, kazala je Karahasanović, dodavši da je izvršen pretres i pregled prostorija Željezničke stanice u Bihaću, hotela “Sedra” u Cazinu, kao i jedne lijeve čizme.

Ona je, tokom izlaganja nalaza vještačenja koje je vršeno 2013. godine, navela na kojim mjestima je pronađeno koliko i kakvih tragova, i rekla da su u prostorijama Željezničke stanice pronađeni i izmiješani tragovi nekoliko muških osoba.

“Tužilaštvo je dostavilo uzorke DNK sina, sestre i strica Vlade Šantića, a kasnije i supruge. Izvršili smo poređenje uzoraka s pronađenim tragovima i DNK profil nije čist zbog miješanja više osoba”, kazala je Karahasanović, dodavši da su se pronađeni lopusi poklapali sa uzorkom Duje Šantića, sina Vlade Šantića, ali ne potpuno.

Kako je navela, uzorci pronađeni prilikom pretresa prostorija poklapaju se sa uzorkom DNK Duje Šantića, ali je nemoguće reći da li se radi o Vladi Šantiću jer je za to potrebno imati tijelo i uzorak DNK. I u “Sedri”, koja je pregledana dva puta u četiri mjeseca, pronađeni su tragovi ljudske krvi.

Prvooptuženi Hamdija Abdić Tigar, prema navodima optužnice, tereti se da je 8. na 9. mart 1995. godine, mimo volje, izveo generala HVO-a Vladu Šantića iz kancelarije, te uz pratnju pripadnika Vojne policije koja se nalazila u sastavu zapovjedništva 502. viteške brdske brigade, optuženih Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Karabegovića, otišao u hotel “Sedra” u Cazinu, dok su u drugom vozilu išli pratioci generala Šantića, Radovan Klepić i Željko Vujić.

Prema optužnici, Šantićevi pratioci su razoružani, a on je dobio vidne povrede na glavi, udaran je i potom automobilom “mercedes” odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Sljedećeg dana je odveden van zgrade, u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda je podlegao, a posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u optužnici.

Kada je u pitanju vještačenje lijeve čizme smeđe i maslinastozelene boje, kao i pertle, vještakinja Karahasanović je navela da se na čizmi nalazio zalijepljen papir s natpisom, a da je analiza utvrdila postojanje dijela miješanih uzoraka koji se poklapaju s DNK-om Duje Šantića.

Tokom unakrsnog ispitivanja vještaka, Husein Mušić, advokat drugooptuženog Dede Karabegovića, pitao je vještakinju da li iz pronađenih i analiziranih tragova može tvrditi da se radi o Vladi Šantiću, na šta je vještakinja Karahasanović odgovorila da ne može. Mušić je istakao da osporava nalaz i da tvrdi kako trag ne može biti relevantan nakon velikog protoka vremena.

Nakon izvršenog uvida u dokaze Tužilaštva, Alen Nakić, advokat prvooptuženog Hamdije Abdića, iznio je niz prigovora u kojima je upozorio na, kako je naveo, nezakonite dokumente, provođenje procesa od strane neovlaštenih osoba, kao i neprilaganje naredbi o izuzimanju DNK uzorka od porodice ubijenog Šantića. Advokat drugooptuženog Dede Karabegovića, Husein Mušić je kao prigovor naveo da se bez tijela ne može znati čiji su tragovi, kao i to da niko od osumnjičenih nije prisustvovao pretresu.

Prigovor je imao i Ibrahim Kadić, advokat četvrtooptuženog Ramiza Ružnića, koji je rekao da vještakinja Karahasanović nije smjela istovremeno uzimati uzorke i vještačiti iste, što je učinjeno, dok je Almir Smajić, advokat petooptuženog Indijana Alibegovića, kazao da je sam postupak pretresanja navedenih prostorija nezakonit.

Advokat Nakić je upozorio Sud na kršenje zakona s obzirom na to da su, kako je naveo, dopustili vještaku da sluša, a kasnije i komentira pravne prigovore Odbrana.

Nakon što je Odbrana u više navrata zatražila sve naredbe koje se tiču pretresa, vještačenja i uzimanja DNK uzoraka, predsjedavajući Sudskog vijeća Osman Alibabić naredio je kantonalnom tužiocu Amiru Midžiću da iste pripremi za sljedeće ročište, kada će biti izvedeni i pisani dokazi Tužilaštva.

Naredno ročište bit će održano 18. marta.

 

Amila Žunić