Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Pregled leša u Višegradu

5. Februara 2024.12:01
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je 1993. u Višegradu izvršio pregled leša, za koji je procijenio da je smrt vjerovatno nastala usljed pothranjenosti i mučenja.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Svjedok ekspert Nebojša Moljević je potvrdio svoj potpis na Zapisniku o spoljnom pregledu leša u mrtvačnici Doma zdravlja u Višegradu od 10. aprila 1993. godine.

Pregled leša je radio po naredbi sudije, rekao je, kada je utvrdio da preminuli, između ostalog, ima prelome, frakture i hematome.

Kazao je kako njegov zadatak nije bio da radi identifikaciju leša, ali saznao je da se radi o Slobodanu Tanaskoviću, kojeg je identifikovao brat.

Prema procjeni Moljevića, preminuo je usljed pothranjenosti i mučenja, tri mjeseca prije nego je pregledan. Precizirao je da je za serijski prijelom rebara, koji je utvrđen pregledom, potrebna velika sila.

Svjedočio je na suđenju Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi, koji su optuženi za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Moljević je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdio da se tačan uzrok smrti određuje samo obdukcijom, koja u ovom slučaju nije rađena, kao i da je potrebno uraditi detaljniji pregled kako bi se utvrdila pothranjenost, iz kojeg razloga je on u zapisniku i napisao da je Tanasković “vjerovatno” preminuo od toga.

Negirao je da je mogao utvrditi kada su lomovi nastali, kao i da je znao gdje se leš nalazio tri mjeseca.

Nastavak suđenja je 19. februara.

Aida Trepanić