Suđenje

Radomir Milić: Saznanja o ranjavanju

23. Oktobra 2023.14:59
Na suđenju Radomiru Miliću za ratni zločin počinjen u Trebinju, pročitan je iskaz iz istrage svjedoka Tužilaštva do kojeg trebinjski Okružni sud nije mogao doći.
Trebinje. Foto: BIRN BiH

Tužiteljka Bojana Marković navela je da je svjedok Ibro Hodžić saslušan u Mostaru 2013., kada je rekao da je u spornom periodu živio sa svojom porodicom u trebinjskom naselju Lastva.

Hodžić je izjavio da se ne sjeća kada je oštećeni ranjen, ali da se to desilo u popodnevnim časovima.

Rekao je da je tada bio u kući kod punca i začuo je pucnjavu. Kada je pogledao kroz prozor, vidio je uniformisana lica i policajca koji je galamio da se prestane s pucnjavom.

“Vidio sam brata koji je pošao da pomogne, rekli su mu da ne trči, da bi i on mogao biti pogođen”, navodi se u iskazu koji je pročitala tužiteljka Marković.

Svjedok je kazao da je kasnije vidio kako na deki nose nekoga i vode ga u bolnicu.

U ranijem iskazu, Hodžić je izjavio da je uveče čuo da je odnesen Amir Salković. Naveo je i da ga je nakon nekoliko dana obišao u bolnici u Risnu, te da je to sve što zna u vezi s tim događajem.

Optužnica tereti Milića da je – neutvrđenog dana u junu 1992. godine, s nepoznatom osobom – teško tjelesno povrijedio jedno civilno lice, čime je kao saizvršilac počinio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Milićev advokat Jovan Čokorilo naveo je da je ovaj svjedok u svom iskazu iznio “konfuzna saznanja”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić naglasio je da Tužilaštvo nije završilo sa saslušanjem svjedoka, ali će na sljedećem ročištu biti saslušana tri svjedoka Odbrane.

Jedan od svjedoka Tužilaštva, do kojeg Sud nije mogao doći, kako je navedeno, živi u Danskoj.

Tužiteljka je kazala da je drugi svjedok, Sead Malihodžić, vrlo važan, ali Tužilaštvo nema saznanja o njemu, osim da živi u Kanadi.

“Tužilaštvo ne može odustati od ovoga svjedoka”, rekla je tužiteljka Marković i dodala da će uložiti dodatne napore da dođu do njega.

Za dvojicu preostalih svjedoka, kako je rečeno, ne postoje zapisnici iz istrage.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. novembar.

Nikolija Bjelica-Škrivan