Suđenje

Obradović i ostali: Muškarci u dva “Dajca” s vojskom napustili Novoseoce

17. Februara 2022.17:25
Na suđenju za zločin počinjen na području Sokoca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se odvođenja žena u autobusima i muškaraca u kamionima.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Svjedok Slobodan Gašević kazao je da je bio u Izviđačkoj četi, čiji je komandir bio Marinko Rajak, a zamjenik svjedokov brat Miladin Gašević. Dodao je da je komandir vojne policije bio Momčilo Pajić, ali da se ne može sjetiti da li ga je vidio u selu jer je on brzo otišao na Sokolac.

Gašević je ispričao da je otišao prema džamiji po Hilmiju kojeg je poznavao od ranije te da je kod njegove kuće zatekao njegovu suprugu Bademu, jednog sina i pijanog Slavišu Cvijetića. Gašević je naveo da mu je Hilmija dao “Yuga”.

“Znam samo da su žene išle da kupe stvari i to. Zato je i Badema bila u kući”, kazao je Gašević.

Gašević je rekao da nije vidio autobuse jer nije bio tu. Tužitelj Ivan Matešić pročitao je raniji iskaz Gaševića u kojem se navodi da je on gotovo siguran da je vidio Krstića kod autobusa te da se sjeća da su došla jedan ili dva autobusa. Na pitanje predsjedateljice Sudskog vijeća Dalide Burzić da objasni razliku u iskazima, svjedok je rekao da ga je tužitelj u istrazi možda pitao čime su ih vozili.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. rujna 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je nakon smrti Milana Tupajića u prosincu prošle godine, koji je bio optužen u svojstvu predsjednika Kriznog stožera na Sokocu.

Svjedok Draženko Janković kazao je da je bio u Izviđačkoj četi te da su s njima nekada išli vojni policajci. Svjedok se prisjetio da su sjeli u Todorovićev “Dajc” te da su krenuli prema selu. Kazao je da misli da se “Dajc” vratio da pokupi još kolega.

“Mi dolazimo iz pravca džamije, kad stižemo na brdo džamija je ispred mene, desno malo”, kazao je Janković, objašnjavajući gdje je bio lociran.

Naveo je da se sjeća okupljanja ljudi, ali da nije znao razlog te da se sjeća žene koja je dozivala Naila.

“Vidio sam kad je pokojni Slaviša Cvijetić pucao na nju i ubio je”, kazao je Janković.

Janković je naveo da se sjeća kada su žene išle noseći stvari i djecu te da su neke bile same, a neke u pratnji njegovih kolega. Dodao je da nije znao zašto se pakuju.

“Oni su došli na plato gdje su autobusi došli”, kazao je Janković, objašnjavajući gdje su se žene i djeca okupili te da se plato nalazio nekih 150 do 200 metara od džamije.

Naveo je da su muškarci ostali na platou nakon što su autobusi krenuli u pravcu magistralnog puta te je dodao kako je nekoliko muškaraca došlo da sahrane jednu ženu. Janković je kazao da je naknadno saznao da je još jedna žena umrla te da su ih obje sahranili.

Svjedok se prisjeća da su muškarci ušli u kamione i da ih je vojska “potjerala” te da su svi otišli s dva “Dajca”. Dodao je da je vidio vozilo “Puh” od komande kod autobusa, ali da nije mogao prepoznati tko ga je vozio. Janković je rekao da je naknadno čuo da su muškarci ubijeni.

Svjedok Mirko Kovačević kazao je da je bio u Izviđačkoj četi te da su iz Kožare u Knežini krenuli prema Novoseocu jer im je rečeno da se ti ljudi trebaju seliti. Prisjetio se da su išli vojnim vozilom “Dajc” te da misli da je vozač bio Todorović i da je bio pozicioniran na brdu lijevo od džamije kada se gleda sa asfalta.

Kazao je da je vojna policija sudjelovala, ali da nije vidio Momčila Pajića.

Svjedok je ispričao da je došao autobus Centrotrans te da su žene ušle u autobus i da su otišli u pravcu asfalta. Rekao je da se ne sjeća da li je bila pratnja.

On je dodao da se sjeća da su muškarci otišli kamionima prema asfaltu te da misli da su bili vojni kamioni, “110-ke” i “Dajčevi”. Svjedok je naveo da poslije toga nitko nije ostao u selu.

“Za dva-tri dana sam čuo da su ti muškarci ubijeni”, kazao je Kovačević, navodeći smetljište na Ivan Polju kao mjesto ubistva te da nitko nije pričao o počiniocima.

Na pitanje Obrane sva tri svjedoka su rekla da nisu vidjeli civilnu policiju u selu.

Nastavak suđenja je 24. veljače.

 

Teo Zorić