Suđenje

Pantić i ostali: Odbrana Vukotića tvrdi da su svjedoci Tužilaštva usaglašavali izjave

10. Februara 2022.14:27
Na suđenju za zločine počinjene u Zaklopači, Odbrana četvrtooptuženog Nenada Vukotića je istakla, iznoseći završnu riječ, da on nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i zatražila oslobađajuću presudu, naglasivši da je optuženi bio kod kuće u zaseoku Podbirač na dan napada, 16. maja 1992. godine.
Radomir Pantić. Foto: BIRN BiH.

Branilac Stanko Petrović je istakao da se Podbirač nalazi oko tri kilometra udaljenosti od Zaklopače, te naveo nekoliko izjava svjedoka Odbrane koji su to potvrdili.

Kazao je kako se iz iskaza svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine ne vidi da je optuženi Nenad Vukotić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da Tužilaštvo to nije dokazalo van razumne sumnje.

Tokom izlaganja Petrović je pročitao nekoliko izjava svjedoka Tužilaštva BiH Senada Selimovića, koje su date tokom istrage i trajanja postupka. Svjedok Selimović je u jednoj od njih opisao napad na Zaklopaču navodeći da je vidio kako u selo dolaze dva auta, iz kojih su izašli ljudi u zelenim uniformama i počeli pucati na civile.

On je, kako je naveo, zajedno sa Sabitom Hamidovićem i još nekoliko ljudi, pobjegao preko polja i uskočio u korito rijeke Zeleni Jadar, odakle je vidio kako Nenad Vukotić ulazi u kuću Muradifa Heljića i izvodi ga vani. Selimović je u svojoj izjavi tvrdio da je Vukotić odgurnuo njegovu ženu, koja je bila stala između njih, a zatim Heljića pokosio rafalom.

U drugoj Selimovićevoj izjavi iz 2008. godine, koju je pročitao advokat Petrović, navodi se kako svjedok “nije prepoznao nikoga ko je ubio Muradifa Heljića”, da bi u izjavi koju je dao na glavnom pretresu rekao da je to uradio Vukotić.

“Analizirajući sve navedene izjave svjedoka, može se zaključiti da su protivrječne”, kazao je Petrović.

U nastavku izlaganja on je pročitao i izjavu svjedoka Sabita Hamidovića, prema kojoj su svjedoci mogli od Zelenog Jadra vidjeti kuću Muradifa Heljića, ali zbog “razdaljine nisu mogli prepoznati nikoga”. Petrović je rekao kako su se u to mogli uvjeriti predstavnici Suda i Tužilaštva, koji su tokom trajanja postupka dolazili na tu lokaciju.

Odbrana je u završnoj riječi pročitala i izjave Đulse Hreljić i Elvire Pirić, majke i sestre ubijenog Muradifa, koje su tog dana bile u kući. Prema iskazu njegove majke, Muradifa su na pola metra od nje ubila dvojica vojnika koji su bili maskirani. Ona ih je detaljno opisala, ali nijednog nije prepoznala.

“Kada bih nekoga prepoznala, ja bih vam sigurno rekla”, pročitao je Petrović iz iskaza Đulse Hreljić.

Potom je pročitao izjavu njegove sestre Elvire Pirić, koja je tokom svjedočenja kazala da poznaje Nenada Vukotića, pored čije kuće je prolazila kada je išla u školu.

“Vojnici koji su ubili Muradifa bili su pola metra od mene. Potpuno sam sigurna da nijedan od njih nije bio Vukotić”, pročitao je Petrović.

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo BiH je, osim Nenada Vukotića, optužilo Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Petrović je u završnoj riječi, između ostalih, pročitao iskaze Cvjetina i Boška Bojanića. Prema onome što su oni rekli, Vukotić je tog dana sa ženom i ocem bio kući u Podbiraču, gdje se okupio narod. Pucnjava se, prema iskazima ovih svjedoka, začula poslijepodne i trajala je između 20 i 30 minuta, te su sljedeći dan čuli kako su “‘Zelene beretke’ upale u Zaklopaču”.

“Iz iskaza svjedoka se vidi da je Nenad Vukotić u vrijeme napada bio kod svoje kuće, koja je od Zaklopače udaljena dva i pol do tri kilometra”, rekao je Petrović.

Sudu se obratio i optuženi Vukotić, koji je negirao krivicu.

“Taj dan smo okopavali krompir i tu smo stražarili. Žene iz sela su dolazile kod nas da prenoće. U dvorištu smo podigli šator. Ja sam oko 15 i 30 sati otišao da spavam. Taman što sam zaspao, žena mi je ušla u kuću, vrisnula i rekla: ‘Ustaj, pobiše nas’”, kazao je Vukotić i dodao kako je tek sutra saznao šta se desilo.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. februar, kada će Odbrana petooptuženog Nikole Lošića iznijeti završnu riječ.

Jasmin Begić