Suđenje

Obradović i ostali: Izviđačka četa i Vojna policija u Novoseocima

10. Februara 2022.17:32
Na suđenju za zločin u Novoseocima (opština Sokolac), svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se dešavanja u selu u kojem su bili pripadnici Izviđačke čete i Vojne policije, uključujući optuženog Momčila Pajića.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: Sud BiH

Svjedok Radoje Čobović kazao je da je bio u Izviđačkoj četi, čiji je komandir bio Marinko Rajak, a u kojoj je bio i njegov šura, optuženi Miladin Gašević, koji ih je, kako je naveo, “ponekad vodio”. Svjedok je rekao da im je baza bila u Kožari kod Knežine, gdje je bila smještena i Vojna policija, čiji je komandir bio optuženi Momčilo Pajić.

Čobović je kazao da su 21. septembra 1992. dobili naređenje da idu u zaselak Tonice zbog informacija da bi tu mogli napasti iz Novoseoca. Rekao je da su u Tonicama proveli noć, a da je ujutro vidio kako se okupilo stanovništvo u Novoseocima, udaljenim do kilometar i po.

On je naveo da su otišli da vide šta se dešava. Kazao je da je neke od mještana poznavao, te da se pozdravio s radnim kolegom Azemom Selmanovićem.

“Bio je Momčilo Pajić kad sam došao. Rekao je da će žene i djeca ići, da će doći autobus. Tako dobio naredbu”, naveo je Čobović, dodajući da nije čuo da li je nešto rekao za muškarce.

Čobović je ispričao kako ga je jedna žena zamolila da joj pripazi dijete dok je ona uzimala stvari iz kuće, te da su zajedno otišli do autobusa.

Dodao je da je čuo kako je jedna žena ubijena i da je to učinio Slaviša Cvijetić iz Izviđačke čete.

Svjedok je rekao da je ubrzo otišao iz sela kada je naišao njegov šura Slobodan Gašević, koji je bio u vozilu za koje mu je kazao da mu ga je dao Hilmija Karić na čuvanje.

Na pitanja Odbrana, Čobović je rekao da taj dan nije vidio komandira Marinka Rajaka i Miladina Gaševića, kao ni majora Zorana Markovića. Optuženi Pajić je prokomentarisao da u selu nije bio Drago Jolović, za koga je svjedok naveo da je išao s njim.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Svjedokinja Biba Selimović prisjetila se 22. septembra u Novoseocima, kada je mještanima rečeno da se okupe i tada je posljednji put vidjela supruga Veliju. Ona je rekla da su ujutro čuli kako ih je opkolila vojska i da se prepala pitajući šta će biti s njima, a da joj je muž rekao: “Neće ništa. Ne boj se.”

Na mjestu na kojem su okupljeni, kako je ispričala, čitan je spisak, te su ženu po imenu Devla poslali da dovede supruga Naila. Kazala je da se začuo pucanj i da je došao Nail i rekao da je Devla mrtva.

Selimović navodi da im je Pajić rekao kako je dobio naređenje da žene i djeca idu za Sarajevo, a da muškarci ostaju. Ona je kazala da Pajića nije poznavala, ali da su druge žene rekle kako se zove i da je bio geometar.

Svjedokinja je kazala da je više od 40 muškaraca ostalo, a da je 2000. godine otkrivena grobnica na Ivan Polju, u kojoj su pronađeni njen suprug, svekar i drugi.

Svjedok Bajro Kundak je rekao da ga je odvela vojska iz sela Kruševci i da je bio zatvoren u školi i u Čavarinama. Naveo je da su ga u školi tukli, a da je nakon izvjesnog vremena sa drugim zatočenicima prebačen u Vogošću.

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je nakon smrti Milana Tupajića u decembru prošle godine, koji je bio optužen u svojstvu predsjednika Kriznog štaba na Sokocu.

Nastavak suđenja je 17. februara.

 

Marija Taušan