Suđenje

Novica Tripković negirao krivicu za silovanje u Foči

10. Februara 2022.14:59
Novica Tripković zvani Vojvoda, optužen za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče 1992. godine, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Foča. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv”, kazao je Tripković nakon što je potvrdio da je zaprimio i razumio šta mu se optužnicom stavlja na teret, kao i to kolika je visina kazne za ovo djelo.

Kako se navodi u optužnici objavljenoj na zvaničnoj stranici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Tripković se tereti da je u vremenskom periodu između 2. i 9. augusta 1992. godine, na području općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije zarobljene djevojke bošnjačke nacionalnosti, i to tako da su od početka jula pa do 1. augusta 1992. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga RS-a na području općine Kalinovik zarobili nekoliko žena, djevojaka, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS-a, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, 3. augusta 1992. godine u jutarnjim satima u Foči izveo žensku osobu sa sprata kuće, gdje je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u sobu u prizemlju kuće, gdje ju je silovao par sati.

U optužnici se još navodi, da je neutvrđenog dana u periodu između 2. i 9. augusta 1992. u Foči, izveo drugu žensku osobu iz kuće, gdje je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u baraku u kojoj je živio, u blizini Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča. Tu ju je silovao, a ujutro je vratio u istu kuću gdje je prethodno bila zatvorena, da bi je potom 9. augusta 1992. godine odveo u sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili smješteni i drugi nezakonito zatvoreni bošnjački civili s područja ove općine.

On je ranije osuđen u dva predmeta. Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u augustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Sud BiH je 5. januara 2022. godine potvrdio optužnicu protiv Tripkovića, a početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

Aida Trepanić