Vijest

Potvrđena izmijenjena optužnica za zločine u Prijedoru

8. Februara 2022.10:31
Državni sud potvrdio je izmijenjenu optužnicu protiv Daneta Bajića i Mijodraga Kneževića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Prijedor.

This post is also available in: English

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Bajić i Knežević su, svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor, kojem su i sami pripadali s namjerom izvršenja progona Bošnjaka i Hrvata, učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode preko 120 civila nesrpske nacionalnosti koji su bježali od progona i u zaseoku Praštalo, u selu Miska Glava, lišeni slobode, a kasnije zatvoreni i mučeni prvo u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu Fudbalskog kluba “Rudar” u Ljubiji.

“Oko 15 maloljetnih civila bošnjačke nacionalnosti je zadržano na stadionu, gdje su mučeni, a potom organizovanim prevozom od FK ‘Rudar’ Ljubija prevezeni do logora ‘Trnopolje’, a ostalih najmanje 100 civila su sa stadiona FK ‘Rudar’ odvedeni do lokaliteta Kipe-Redak, gdje su i pobijeni”, navodi se u optužnici, kao i da su njihova tijela nakon likvidacije sakrivena u masovne grobnice “Redak I” i “Redak II” u cilju prikrivanja zločina, a tijela jednog broja civila ubijenih u zaseoku Panići, nakon što su izvedeni iz Doma u Miskoj Glavi, pronađena su tek 2016. godine.

Bajiću se stavlja na teret da je, kao nekadašnji komandir civilne policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ljubija, te član Kriznog štaba u ovom mjestu i “time član grupe za izvršenje UZP-a”, planirao, organizovao, naređivao, podsticao i na drugi način pomagao progon civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, on je progon pomagao kroz zatvaranje, mučenje, ubistvo i prikrivanje tragova ubistva.

Knežević zvani “Zemunac”, “Ljubo Zemunac” ili “Vojvoda” optužen je da je kao pripadnik vojno-policijskih snaga Republike Srpske učestvovao u progonu kroz mučenje i zatvaranje, kao i ubistvo.

Kako je ranije navedeno iz Tužilaštva, optuženi se nalaze teritoriji Republike Srbije, a saslušani su putem međunarodne pravne pomoći sa Republikom Srbijom, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prva optužnica u ovom predmetu podignuta je u decembru prošle godine.

Lamija Grebo


This post is also available in: English