Vijest

Potvrđena optužnica za ratni zločin u Kozarcu

4. Februara 2022.11:39
Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Rajka i Draška Aleksića koja ih tereti da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kozarac kod Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Okružni sud i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru. Foto: BIRN BiH.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru tereti Aleksiće da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), po prethodnom dogovoru, zajedno sa Ljubomirom Aleksićem koji je preminuo 2018. godine, lišili života lice nesrpske nacionalnosti koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima i u vojnim operacijama.

Prema optužnici, oni su 24. juna 1992. godine u prijepodnevnim časovima, u zaseoku Jakupovići, traktorom došli do kuće lica bošnjačke nacionalnosti, obučeni u vojne uniforme i naoružani. Potom su postrojili sve prisutne bošnjačke civile, žene i djecu, i tražili ženu bošnjačke nacionalnosti govoreći da je njen sin ubio Ljubomirovog sina Dragu, prijeteći da će ih sve pobiti ako ne kažu gdje se ona nalazi.

Nakon što im je neko od postrojenih civila rekao da se nalazi u kući, Ljubomir Aleksić je naredio svom sinu Rajku i unuku Drašku da provjere da li je spomenuta žena u kući. Pronašli su je u porodičnoj kući drugog lica bošnjačke nacionalnosti.

“Potom su ženu doveli ispred prvopomenute kuće, tako što su je vukli za ruke i pokušali je podići na zadnji dio njihovog traktora. Kako nisu uspjeli u tome jer se ona opirala i vrištala, Ljubomir Aleksić je držeći bombu u ruci naredio sinu i unuku da je natjeraju da bježi ispred njih, te su Rajko i Draško sa uperenim vatrenim oružjem ispred sebe dogurali ženu na makadamski put koji se nalazi neposredno ispred prvopomenute kuće”, navodi se u optužnici.

Optuženi su je potom ubili, te se vratili pred kuću, gdje su zaprijetili postrojenim bošnjačkim civilima da o tome nikom ne pričaju, nakon čega su se popeli na traktor i odvezli se u nepoznatom pravcu, navodi se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

*U ovom tekstu izmijenjen je naslov 

 

Aleksandar Drakulić