Vijest

Naredne sedmice izjašnjenje o krivnji u tri predmeta za ratne zločine

4. Februara 2022.16:44
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice o krivnji će se izjasniti ukupno 12 optuženih u tri predmeta za zločine počinjene na području Bijeljine, Hrasnice i Foče.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Goran Sarić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj izjasnit će se o krivnji u petak, 11. februara.

Oni su optuženi, kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske, da su u septembru 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine učestvovali u ubistvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca.

U ponedjeljak, 7. februara, o krivnji će se izjasniti nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib koji su optuženi za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva tokom 1992., 1993. i 1994. godine.

Izjašnjenje Novice Tripkovića kome se na teret stavlja da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), silovao dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče 1992. godine, zakazano je za srijedu, 9. februar.

Naredne sedmice nastavlja se i iznošenje završnih riječi Odbrane na suđenju Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću, optuženim za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači, 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici VRS-a.

Iznošenje završnih riječi u ovom predmetu zakazano je za četvrtak, 10. februar.

 

Lamija Grebo