Suđenje

Bastah: Optuženi tvrdi da je Kraljević rukovodio strijeljanjem i natjerao ga u autobus

1. Februara 2022.13:40
Svjedočeći u svoju korist optuženi Predrag Bastah izjavio je da je po naredbi i pod prijetnjom oružjem Miroslava Kraljevića ušao u autobus sa zatvorenicima, koji su potom odvezeni na strijeljanje na području Vlasenice.

Predrag Bastah Predrag Bastah. Foto: Sud BiH

Bastah je kazao da je bio 7. juni 1992. iza 18.00 sati kada je s kolegama iz rezervne policije sjeo u kafić poslije smjene i kada je naišao crni “BMW” i autobus.

“Za volanom Miroslav Kraljević i ženska plava osoba”, prisjetio se optuženi, dodajući da je bilo i desetak lica u crnim odijelima.

On je ispričao da su ušli u zgradu iza suda, u kojoj je bio zatvor, i da su izašli sa 30 do 40 zatvorenika.

Bastah je kazao da im se obratio Kraljević, koji je vodio specijalnu jedinicu, a kada su rekli da su završili smjenu, repetirao je pušku i natjerao ih da uđu u autobus. Dodao je da je ušao sa još trojicom rezervnih policajaca.

Prema njegovim riječima, Kraljević je kazao vozaču da ide za njim gdje mu je rekao i da su se zaustavili na uzbrdici u šumi. Tamo je, kako je naveo, zatekao još 15 uniformisanih i naoružanih ljudi.

Optuženi je kazao da im je Kraljević rekao da se rasporede oko autobusa. Od ostalih lica u uniformama naveo je imena Zorana Koprivice, Luke Jovića, Zorana Stupara, Žarka Trifunovića, Milivoja Mića i Elvisa Đurića. Bastah je kazao da je stajao negdje na sredini, četiri metra od autobusa.

Rekao je da su na zadnja vrata počeli da izlaze zatvorenici jedan po jedan, a da se Kraljević obratio ženskoj osobi, za koju će kasnije saznati da je njegova sestra Višnja.

“Evo ti, sad osveti brata i rođaka”, prisjetio se Bastah riječi Kraljevića.

On je rekao da je Višnja pucala u zatvorenike iza autobusa, a da je u jednom trenutku prišao Pero Kostić iz interventnog voda i “ovjeravao” ljude koji su pali. Dodao je da niko drugi nije pucao. Optuženi je naveo da je Kraljević otišao prije nego što su svi ljudi strijeljani navodeći da ga zovu u Vlasenicu.

“Elvisu i vozaču je rekao: ‘Svi sjedite i dođite u hotel “Panorama” ’ ”, kazao je Bastah.

On je rekao da su na kraju u tijela ispražnjena dva okvira i da je siguran da niko nije mogao preživjeti. Prema njegovim riječima, na povratku su u autobus ušla i dva vojnika, uključujući svjedoka Tužilaštva S-1.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol.

Optuženi je ispričao da je dan nakon strijeljanja dovezao komandira policije Radenka Stanića na mjesto gdje su ležala tijela, odakle je “potok krvi potekao”. Naveo je da je s njima bio i Ljubisav Lošić, koji je inače radio s bagerom.

Bastah je rekao da je među strijeljanim prepoznao neke ljude, uključujući svog prijatelja Batu Saračevića. Na pitanje tužiteljice, on je kazao da je sve gledao, ali da nije mogao nikome pomoći, jer nije smio od Kraljevića. Rekao je da se kod logora “Sušica” nisu zaustavljali.

On je kazao da je, kada je dolazio SFOR, otkrio gdje je grobnica tih žrtava, kao i onih ubijenih u Drumu.

Branilac Izet Baždarević ispitivao je optuženog i o drugim dešavanjima s obzirom da mu se na teret stavlja progon bošnjačkog stanovništva.

Bastah je rekao da je kao rezervni policajac prvobitno bio na punktu, a da ga je Stanić poslije rasporedio za vozača. Kazao je da je išao sa patrolom da privode ljude, ali da su uvijek dobijali nalog i da se sve zapisivalo.

On je govorio o nekim ubistvima u Vlasenici, za koja su, prema njegovim saznanjima, odgovorni Kraljević, Boro Stojšić i još neki čija je imena navodio. Kazao je da je inženjer Jusuf istjeran iz stana kada je u Vlasenicu došao Kraljević, koji se tu uselio sa porodicom.

Optuženi je govorio i o izmještanju grobnica i ulozi Stanića i načelnika policije Maneta Đurić.

“Ja vozač da jedini odgovaram za Vlasenicu… Hoću sad da kažem sve ko je šta radio”, rekao je Bastah.

Kraljeviću se sa Stanićem i Đurićem sudi za zločine u Vlasenici, a ta optužnica ne obuhvata strijeljanje u Mračnom dolu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Višnje Aćimović, ali je ona nedostupna.

Nakon Bastahovog svjedočenja, Vijeće je odlučilo da prihvati prijedlog Odbrane za dodatnim pozivanjem svjedoka S-1. Ovaj prijedlog ranije je bio odbijen.

Ovo je drugi postupak protiv Bastaha za ratne zločine. Sud BiH ga je 2011. pravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog zločina na području Vlasenice.

Suđenje se nastavlja 8. februara.

 

Marija Taušan