Suđenje

Pantić i ostali: Miloševićeva Odbrana traži oslobađajuću presudu

27. Januara 2022.12:53
Odbrana Milomira Miloševića, optuženog za zločine počinjene u Zaklopači, zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu jer smatra kako optužba nije uspjela pouzdano i nedvosmisleno dokazati ono što se trećeoptuženom stavlja na teret.

This post is also available in: English

Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH

Iznoseći završne riječi branilac Dragiša Mihajlović je kazao da se njegovom branjeniku stavlja na teret da je 16. maja 1992. godine, u popodnevnim satima u opštini Milići, selu Zaklopača, upravljao vozilom na kojem je bilo napisano “Koljači-Pokolj”.

Kako je naveo, optuženom se stavlja na teret da je po zaustavljanju izašao iz vozila, repetirao pušku i otvorio vatru na civile, nakon čega je otišao do kuće Alije Hamidovića od kojeg je tražio ključeve njegovog automobila marke “Audi” te ga nakon toga ubio.

Mihajlović je rekao da Odbrana ni u jednom momentu nije osporavala da je Milošević ovog datuma bio pripadnik redovnog sastava policije te da je ovog datuma ubijen određen broj stanovništva.

“Po mišljenju ove Odbrane, optužba nije dokazala ni tačan broj ubijenih osoba”, kazao je Mihajlović.

Mihajlović je, između ostalog, rekao da je svjedokinja Z-14 navela da je bila u kući kada je vidjela da u Zaklopaču skreću vozila marke “Zastava”, te da je prepoznala kada je iz auta izašao Milošević, kojeg je poznavala. Dodao je da se ovaj iskaz ne može cijeniti kao istinit.

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo BiH je, osim Miloševića, optužilo i Radomira Pantića, Branka Jolovića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića. Milošević je optužen kao aktivni policajac, Pantić u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Osvrćući se na izjavu svjedoka Ljekomira Golića, Odbrana je podsjetila da je Golić čuo za ova dešavanja te da su ubistva izvršili dobrovoljci združenog odreda koji su došli iz Srbije, da je on potvrdio kako je Policijska stanica Milići imala “Golf 2” te da nije spomenuo “Zastavu”, kao svjedokinja Z-14. Istakao je da je svjedok dugogodišnji policajac te da nikada nije čuo da je optuženi učestvovao u ovom događaju.

On je podsjetio i na iskaz svjedokinje Z-6 koja se kritičnog dana nalazila u svojoj kući, koja je navela da je na čelu kolone policijskim autom upravljao Milošević koji je bio u policijskoj uniformi i plavim hlačama. Odbrana je navela da svjedokinja nije mogla vidjeti u kojim je Milošević hlačama bio s obzirom da je sjedio u autu.

Prema riječima Mihajlovića, iskaz svjedokinje Z-6 je u potpunoj kontradiktornosti sa iskazima svjedoka Z-3 i Z-8. Kazao je da se svjedoci mogu samo složiti u vezi sa vremenskim periodom kada se događaj desio.

Mihajlović je tokom iznošenja završnih riječi rekao da niko od saslušanih svjedoka nije izjavio da je Milošević repetirao pušku i otvorio vatru na civilno stanovništvo. On je također naveo da optužba nije uspjela dokazati koje je auto imao Alija Hamidović.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. februar, kada će završne riječi iznijeti Odbrana drugooptuženog Jolovića.

 

Aida Trepanić


This post is also available in: English