Suđenje

Češić i ostali: Tužilaštvo predložilo zabranu putovanja i sastajanja sa svjedocima za optuženog Petkovića

27. Januara 2022.13:31
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjere zabrane za Stojana Petkovića, koji je zajedno sa Rankom Češićem i Slobodanom Ljubičićem optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Brčkog tokom 1992. godine.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Igor Dubak je predložio mjeru zabrane prilaska svjedocima iz optužnice na 100 metara udaljenosti, zabranu napuštanja mjesta boravišta i putovanja, te privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava. Među njegovim prijedlozima je i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

“Smatram da su ispunjeni uslovi za izricanje mjere zabrane putovanja, posebno zbog visine zatvorske kazne koja je zaprijećena za krivično djelo koje mu se stavlja na teret, što bi ga moglo motivisati na bijeg”, rekao je Dubak.

Srđan Marjanović, branilac optuženog Stojanovića, kazao je kako se ne protivi predloženoj mjeri zabrane koja se odnosi na sastajanje sa svjedocima iz optužnice, navodeći kako se Stojanović do sada nije sastajao sa ostalima koji su optuženi ali ni sa svjedocima iz optužnice. Mišljenja je kako nema potrebe da se njegovom branjeniku izrekne mjera zabrane putovanja s obzirom na njegove godine, te da nema rodbine van Bosne i Hercegovine.

“Tokom postupka se uredno odazivao na pozive MUP-a Brčko distrikta i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čime je pokazao odgovornost da želi učestvovati u postupku koji se protiv njega vodi, za razliku od druge dvojice optuženih”, rekao je Marjanović.

Ranko Češić, Slobodan Ljubičić i Stojan Petrović se terete da su, kao pripadnici Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, od aprila do decembra 1992. godine, počinili krivično djelo “zločini protiv čovječnosti” na području Brčkog. Češić i Ljubičić se terete za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te da su nezakonito i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom ih silovali i seksualno zlostavljali. Petrović se tereti da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio, te pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu i da Tužilaštvo BiH čeka zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji. Češić i Ljubičić su ispitani putem međunarodne pravne pomoći na području Srbije, čiji su državljani. Optuženi Češić je ranije priznao krivicu za ubistva, ponižavajuće postupke i seksualno zlostavljanje u Brčkom i osuđen je pred Haškim tribunalom na 18 godina zatvora. Prijevremeno puštanje na slobodu Češiću je odobreno 2014. godine.

Sutkinja Željka Marenić je kazala da će Sud Bosne i Hercegovine naknadno donijeti odluku o predloženim mjerama zabrane.

 

Jasmin Begić