Suđenje

Draškić i ostali: Optuženi za zločine u Ilijašu negirali krivicu

25. Januara 2022.14:11
Ranko Draškić iz Rogatice i Savo Manojlović iz Višegrada, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Ilijaša, izjasnili su se da nisu krivi pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Nekadašnji pripadnici Interventnog voda Teritorijalne obrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije 1. ilijaške lakojurišne brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, izjasnili su se da nisu krivi nakon što su potvrdili da su primili i pročitali optužnicu, te sve dokaze koji su uz nju priloženi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Ranko Draškić i Savo Manojlović u periodu od druge polovine maja do kraja juna 1992. godine, kao pripadnici Interventnog voda, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih lica, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima i teškim oduzimanjem fizičke slobode nesrpskog stanovništva u opštini Ilijaš. Sud BiH je potvrdio optužnicu 27. decembra prošle godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na jednom od prethodnih ročišta zatražilo produženje ranije izrečenih mjera zabrane za Ranka Draškića i Savu Manojlovića, koje se odnose na zabranu napuštanja mjesta boravišta i oduzimanje putnih isprava. Za Draškića je zatražena i policijska provjera na adresi dva puta dnevno, dok je za Manojlovića zatraženo da se dva puta svakog dana javlja u Policijsku stanicu Zvornik.

Ranije je tužilac Adis Nuspahić zatražio od Državnog suda da se osim navedenih mjera zabrane izrekne i zabrana sastajanja i kontaktiranja svjedoka. Dodao je kako je ova mjera potrebna sve dok svjedoci ne budu ispitani u ovom predmetu.

Zločin u Lješevu je evidentiran kao jedan od neprocesuiranih slučajeva u bazi “Zaboravljene žrtve” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Glavno ročište u ovom predmetu će biti zakazano u narednih 60 dana”, rekao je sudija Braco Stupar.

 

Jasmin Begić