Suđenje

Miljanović i ostali: Tužilaštvo BiH predlaže ublažavanje mjera zabrane optuženima za zločin u Bijeljini

17. Januara 2022.14:23
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo ublažavanje nekih od mjera zabrane ranije izrečenih osmorici optuženih za učešće u ubistvima veće grupe Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine.


Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Za zločine počinjene na području Bijeljine optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tzv. “Pahuljice”.

Njima se potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH na teret stavlja da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

Oni su uhapšeni početkom decembra, te im je nakon nekoliko dana ukinut pritvor i određene mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja van BiH uz obavezu javljanja nadležnom organu, kao i zabrana sastajanja s određenim osobama, odnosno komuniciranja sa svjedocima i saučesnicima.

Na današnjem ročištu tužilac Ivan Matešić je kazao kako će tražiti ublažavanje mjera zabrane, predloživši Sudu BiH da na snazi ostane mjera “zabrana sastajanja sa određenim osobama”, odnosno da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje ili povezivanje sa svjedocima Tužilaštva BiH navedenim u optužnici, uključujući i približavanje na udaljenosti od 100 metara, te zabranu međusobnog komuniciranja.

Tužilac je predložio ukidanje mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, osim za trećeoptuženog Gorana Sarića, koji je u dva ranija predmeta pred Sudom BiH oslobođen optužbi za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici.

“U odnosu na mjeru obaveze javljanja optuženih nadležnom državnom organu dva puta dnevno, predlažem da se javljaju dva puta sedmično, srijedom i subotom, ili kako to Sud BiH odredi”, rekao je Matešić.

Goran Dragović, branilac trećeoptuženog Sarića, koji iz zdravstvenih razloga nije pristupio današenjem ročištu, zatražio je da Tužilaštvo BiH još jednom razmotri prijedlog mjera i omogući njihovom klijentu kretanje u BiH budući da je bolestan.

Duško Tomić, branilac drugooptuženog Steve Bokarića, zatražio je da se njegovom klijentu ukine mjera zabrane putovanja van Bosne i Hercegovine, kako bi mogao posjećivati svoju kćerku u Šapcu. On je kazao kako se ne protivi što se mjera zabrane putovanja ne odnosi na osmooptuženog Zvonka Pržulja, koji živi u Francuskoj, ali se pozvao na princip “ravnopravnosti stranaka u postupku”.

Tužilac Ivan Matešić smatra da na snazi treba ostati mjera zabrane putovanja van Bosne i Hercegovine, osim za Pržulja, koji živi u Francuskoj i koji se uredno odazvao na svaki poziv.

Odbrane ostalih se nisu protivile predloženim mjerama.

Jasmin Begić