Vijest

Vučić u Priboju obećao da će “antibošnjački incidenti biti kažnjeni”

12. Januara 2022.16:46
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Priboj, u kojem se proteklih dana dogodilo nekoliko antibošnjačkih incidenata, i izjavio da će se osobe koje su veličale masakre u Srebrenici ili pucale na džamije suočiti sa kaznama.

Aleksandar Vučić (u sredini) u Priboju sa Mevludom Dudićem, predsednikom Mešihata IZ-e u Srbiji, i lokalnim imamom Harunom Eminagićem. Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav.

Vučić je, tokom svoje današnje posete Priboju, u kojem živi većinsko bošnjačko stanovništvo, istakao da će policajci koji su snimljeni na privatnoj zabavi kako slave uz pesmu kojom se veliča genocid u Srebrenici i ratni zločini u Hrvatskoj, biti kažnjeni.

“Kad god neko misli da ne čujem i da ne razumem šta se zbiva, znam ja dobro, znam ja dobro šta se zbiva i kad smo mi sami u kafanama, Srbi, i znam i kako to izgleda kad ostanu muslimani, Bošnjaci, sami u kafanama. Ljudi koji su pevali da će Sjenica biti nova Srebrenica ne samo da će biti kažnjeni, već će biti premešteni iz Priboja”, rekao je predsednik Srbije na pres-konferenciji.

Tokom posete Priboju, o kojoj su provladine televizije naveliko izveštavale, Vučić se sastao sa predstavnicima verskih zajednica i čelnicima opštine, pri čemu je naglasio da će svi koji “bi da kolju” ili “pucaju i ubiju nekoga” biti kažnjen.

Vučić je pre posete najavio da ide u Priboj “kako bismo spustili narasle međunacionalne tenzije”, a nakon antibošnjačkih incidenata u gradu u protekle dve nedelje.

Ali deo njegove retorike kao da sugeriše da on smatra da su za etničke tenzije u gradu odgovorni i Bošnjaci i Srbi.

“Znam da neko misli da ne znam i ne razumem šta se zbiva kada ostanu sami u kafani Srbi i Bošnjaci”, rekao je on.

Na pres-konferenciji Vučića prisustvovale su i porodice Bošnjaka kojih su 1992. godine pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” prvo oteli, a potom i ubili, koji su Vučića pitali o kompenzaciji za ovaj zločin.

Prema važećem srpskom zakonu, da bi se priznao statut civilne žrtve rata osoba mora biti ranjena, ubijena ili nestala “kao rezultat zlostavljanja ili lišavanja slobode od strane neprijatelja za vreme rata u toku izvođenja ratnih operacija… na teritoriji Republike Srbije”, što isključuje bošnjačke žrtve koji su “Osvetnici” ubili.

Vučić je tražio svojim saradnicama da “provere efekat na budžet” i obećao da će obavestiti javnost o napretku po tom pitanju.

Konferencija za novinare odvijala se po šablonu koji je već poznat posmatračima Vučićeve političke teatralnosti, pri čemu je predsednik Srbije obećao da će rešiti razne druge svakodnevne probleme sa kojima se suočava lokalna većinska bošnjačka zajednica.

On je u jednom trenutku, odgovarajući na zabrinutost Bošnjaka oko snabdevanja električnom energijom u Sjeverinu, telefonom nazvao premijerku Anu Brnabić i pitao šta se može preduzeti.

 

Milica Stojanović