Suđenje

Šatara i ostali: Optuženi ih udarao kolčevima od paradajza

12. Januara 2022.16:56
Na suđenju za zločine na području Donjeg Vakufa 1992. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su bili zatočeni i udarani, a kao jednog od počinilaca naveli su optuženog Jordana Ilića.


Državni sud. Foto: BIRN BiH 

Naim Habib se prisjetio kako je 30. maja 1992. godine zapucalo u njegovom selu Vrbas i kako je kasnije po njih došao rezervni policajac Nikola Tanasić. On ih je, kako je naveo, predao policajcu Srđanu Boroji.

Svjedok je kazao da su prvo odvedeni u Policijsku stanicu na Komaru, gdje su ispitivani i udarani okrenuti leđima prema zidu, a sutradan su prebačeni u magacin “Vrbas prometa”. On je rekao da su uslovi u logoru bili nikakvi i da su tučeni. Kazao je da je Jordan Ilić bio u policiji i da ga nije poznavao, ali da je od drugih čuo kako se zove.

“Tukao nas je kolčevima od paradajza”, naveo je Habib.

On je ispričao kako su pretučeni kada je palo jedno srpsko selo i da ga je jedan vojnik udario čizmom u lice zbog čega nije mogao disati. Kazao je da je Ljuban Mršić udaren pesnicom i da je udario glavom u paletu.

“Više nije došao sebi. Umro je”, rekao je svjedok.

On je kazao da je nekoliko zatočenika odvedeno. Naveo je da je poslan u razmjenu 26. jula.

Optuženi Jovan Šatara i Odbrane pitale su svjedoka o ranijim izjavama u kojima je iznosio drugačije navode. Svjedok je potvrdio da su njegovi potpisi na četiri ranija iskaza, ali je negirao da je rekao da je po njih u selo došao Ilija Bodo, a ne Tanasić, kao i da su ih sprovodili vojnici umjesto policajaca koje je naveo na današnjem ročištu.

Branilac Petko Pavlović kazao je da u ranijem iskazu svjedok ne spominje Jordana Ilića, pitajući da li ga je neko podsjetio. Habib je rekao da jeste, Semir Rahmanović sa kojim je došao na suđenje.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Svjedok Semir Rahmanović ispričao je kako se nakon pucnjave u selu Vrbas predao sa komšijama i rođacima. Kazao je da su vidjeli Bodo Iliju, koji ih je odveo do kuće policajca Srđe Boroje, a on ih je odvezao do gipsare.

On je naveo da su tu bila lica u policijskim i vojnim uniformama i da su ih ispitivali i udarali dok su oni stajali okrenuti prema zidu.

“Ako odgovoriš negativno, onda te udara s leđa… šakama, kundakom, bili su tu i kolci od paradajza”, prisjetio se Rahmanović, dodajući da su njega najmanje udarali jer je tada imao 15 godina.

Na pitanja Odbrana svjedok je kazao da su tu bili Vojo Jandrić i Jordan Nikolić. Kazao je da su njih dvojica udarali neke od dovedenih. Svjedok je ispričao kako je kasnije prebačen u “Vrbas promet”.

“Tukli su i u ‘Vrbas prometu’, ne znaš ko je”, kazao je Rahmanović.

Suđenje se nastavlja 19. januara.

 

Marija Taušan