Suđenje

Draškić i ostali: Zatražene nove mjere zabrane optuženima za zločin kod Ilijaša

10. Januara 2022.15:22
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje mjera zabrane za Ranka Draškića iz Rogatice i Savu Manojlovića iz Višegrada, optužene za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Ilijaša, te dodatnu mjeru zabrane sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima, dok je Obrana zatražila potpuno ili djelomično ukidanje mjera.

Sud BiH izlaz
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

Iz Državnog suda su priopćili da se u optužnici, koja je potvrđena krajem prosinca 2021. godine, među ostalim, navodi da su Ranko Draškić i Savo Manojlović u periodu od druge polovice svibnja do kraja lipnja 1992., kao pripadnici interventnog voda Teritorijalne obrane Srpske općine Ilijaš, kasnije 1. ilijaške lakojurišne brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih osoba, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubojstvima i teškim oduzimanjem fizičke slobode nesrpskog stanovništva u općini Ilijaš.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produljenje ranije izrečenih mjera zabrane za Ranka Draškića i Savu Manojlovića koje se odnose na zabranu napuštanja mjesta boravišta, oduzimanje putnih isprava, a za Draškića i policijsku provjeru na adresi dva puta dnevno, dok je za Manojlovića zatraženo da se dva puta svakog dana javlja u Policijsku stanicu Zvornik.

Tužitelj Adis Nuspahić zatražio je od Državnog suda “da se osim navedenih mjera zabrane izrekne zabrana sastajanja i kontaktiranja svjedoka”. Dodao je kako je ova mjera potrebna sve dok svjedoci ne budu ispitani u ovom predmetu.

Miodrag Stojanović, odvjetnik prvooptuženog, rekao je da se neće protiviti izricanju nove mjere zabrane jer, kako je kazao, optuženi Draškić ne planira niti želi kontaktirati svjedoke.

“Nažalost, u međuvremnu se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo”, rekao je Stojanović, te dodao da Draškić mora imati pristup liječenju.

On je kazao da je dostavljena relevantna zdravstvena dokumentacija koja ukazuje da je zdravstveno stanje prvooptuženog narušeno te je zatražio da se umjesto kućnog pritvora izrekne mjera zabrane napuštanja države zbog liječenja.

Branilac drugooptuženog rekao je da se protivi prijedlogu Tužiteljstva za produljenje mjera zabrane. Nikola Ćeklić je kazao kako moli Sud da revidira mjeru zabrane javljanja dva puta dnevno u Policijsku stanicu Zvornik te da se umjesto toga Manojlović, zbog svog zdravstvenog stanja, javlja jednom dnevno ili jednom u dva dana.

Zločin u Lješevu je evidentiran kao jedan od neprocesuiranih slučajeva u bazi Zaboravljene žrtve Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud će naknadno saopćiti svoju odluku.

Teo Zorić