Suđenje

Dreković: Izmjerene udaljenosti pada projektila u Kalinoviku

22. Decembra 2021.12:05
U nastavku suđenja Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), vještak iz oblasti geodezije je u svom nalazu i mišljenju locirao i izmjerio udaljenost pada prvog i drugog projektila u odnosu na šest objekata na području Kalinovika.

Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Vještak iz oblasti geodezije Zijad Džananović je, na prijedlog Odbrane, na osnovu tri fotodokumentacije pokaza lica mjesta od strane dva svjedoka i dokumentacije o stradanju Stanislave Koprivice, kao i digitalnog snimka iz zraka, sačinio nalaz i mišljenje.

Kako je naveo, prilikom izrade, zajedno sa svojim pomoćnikom Ahmedom Hadžićem, advokatom i pripadnicima policije, izašao je na lice mjesta, gdje je uradio određena mjerenja.

“Locirali smo objekte – hotel ‘Lelija’ Kalinovik, objekat ‘Sava’, kasarnu ‘Gornji logor’, Stanicu javne bezbjednosti (SJB), sportsko igralište Heliodrom i lokalitet Gradina. Mi smo mjerili udaljenost u odnosu na mjesto pada prvog i drugog projektila. Za ovo nam je poslužila fotodokumentacija”, naveo je vještak.

On je pojasnio da je ista mjerenja uradio, odnosno udaljenost kasarne “Gornji logor” u odnosu na druge objekte. Kako je rekao, iskazao je mjesto Kalikovik u razmjeri prečnika, a kao polaznu tačku mjerenja je uzeo mjesto pada drugog projektila.

“Dimenzije koje sam dao jesu apsolutno precizne”, kazao je vještak i dodao da je, po naredbi, uradio i visinsku razliku pada oba projektila u odnosu na druge objekte, te da su snimljene 104 tačke, kao i geodetske kote i koordinate.

Vještak Džananović je rekao da je pored mjesta pada oba projektila u odnosu na objekte dao horizontalna i vertikalna mjerenja, površine ostataka od gelera koji su bili na zgradama te dužinsko rastojanje.

Džananović je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa ABiH, kojeg optužnica tereti da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, vještak je kazao da se na digitalnom snimku iz zraka nalazi glavna ulica, na koju je pao drugi projektil, dok je na ulicu u neposrednoj blizni pao prvi projektil.

Pojasnio je da je kasarnu “Gornji logor” mjerio od ograde, odnosno granice, te da u naredbi nije pisalo da mjeri od centralnog objekta. Kako je rekao, poznato mu je gdje je centralni objekat, ali ne može tvrditi da je od ograde udaljen jedan kilometar jer nije uradio mjerenje.

“Za mene je kasarna ‘Gornji logor’ sve što se nalazi iza ograde”, kazao je vještak.

Advokat Kadrija Kolić je rekao da vještak nije imao zadatak da locira glavni objekat kasarne i da je pogrešna teza Tužilaštva da je imao taj zadatak.

Tužiteljica Marijana Čobović je prigovorila nalazu i mišljenju kazavši da je nepotpun i netačan.

S obzirom da je u sačinjavanju nalaza pomagao vještak Hadžić, tužiteljica je tražila da se i on sasluša. Hadžić je naveo da je imao ulogu pomoćnika prilikom mjerenja pošto za instrumente trebaju dva operatera, te je to razlog zašto je i on potpisao nalaz.

Čobović je prigovorila tome, jer je, kako je rekla, Hadžić sve vrijeme sjedio u sudnici.

Naredno ročište je zakazano za 19. januar 2022. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija