Suđenje

Kordić Jure i ostali: Zlostavljanja i ubistva u “Vojnom”

13. Decembra 2021.16:33
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Mostara, pročitani su iskazi preminulih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji su govorili o zatvaranju u logoru “Vojno”, gdje su svjedočili zlostavljanjima i ubistvima.


Mostar. Foto: BIRN BiH

Fata Kajtaz u iskazu je navela da je s porodicom iz stana odvedena u septembru 1993. godine. Ona je među licima koja su ih odvela navela Nedžada Tinjaka.

“Odveli su nas iz stana… Na Đubranima su nam uzeli sve… opljačkali”, navodi se u iskazu i dodaje da su potom sprovedeni u “Vojno”.

Ona je kazala je da jedna ženska osoba odvedena, a kada je vraćena rekla je da je bila maltretirana. Kajtaz je navela da su tukli njenog sina, te da je jedan zatočenik preminuo usljed batina, a drugi poginuo na radovima.

Branilac Fadil Abaz kazao je da bi svjedokinju pitao da li je poznavala Tinjaka i odakle.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužilac Seid Marušić pročitao je iskaz Ramiza Bebanića, koji je kazao da je početkom novembra 1993. iz logora “Heliodrom” sa 50-ak muškaraca odveden u “Vojno”, gdje je proveo desetak dana. Rekao je da je svaki dan vođen na radove, koji su obuhvatali kopanje kanala i nošenje vreća s pijeskom.

Bebanić je, kako je pročitano, govorio o smrti Avde Jelina, kojeg je pretukao Mario Mihalj. Naveo je da je Jelin preminuo poslije tri dana.

“Četvrti dan, a možda i treći, Avdo je bio zamotan u najlon. Ponijeli smo ga preko pruge. Tu je bila iskopana zajednička grobnica”, kazao je svjedok u istrazi.

On je u iskazu naveo da su njega i druge koji su bili zatvoreni u garaži jedne prilike udarali. Govorio je i o četvorici muškaraca koje je vidio kod garaže i koji se više nisu pojavili pa je zaključio da su ubijeni, kao i o jednom kojeg su ranili i koji je uspio da pobjegne. Svjedok je spominjao imena lica koja su ranije osuđena pred Sudom BiH u drugom postupku.

Bebanić je rekao da su uslovi bili jako loši, kazavši da je “Heliodrom” bio hotel u odnosu na “Vojno”.

Na ročištu je prezentovan nalaz četvoročlanog tima vještaka koji su zaključili da optuženi Šikalo nema duševnih oboljenja. Naredbu za vještačenje Tužilaštvo je izdalo 2017. godine, a nalaz je predstavio neuropsihijatar Omer Ćemalović.

Suđenje se nastavlja 10. januara.

 

Marija Taušan