Suđenje

Boško Unčanin negirao krivicu za zločin protiv čovječnosti u Ključu

13. Decembra 2021.15:12
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine, optuženi Boško Unčanin negirao je krivicu za učešće u strijeljanju najmanje 78 osoba na području Ključa 1992. godine.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv”, kazao je Unčanin nakon što je rekao da je razumio šta mu se stavlja na teret.

Sutkinja Vesna Jesenković je kazala da su se prethodno optuženi Marinko Miljević i Dragan Despot izjasnili o krivnji, dok se ostali optuženi nisu pojavili na tom ročištu.

U optužnici, koja je potvrđena u decembru 2020. godine, navodi se da su Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) te Marinko Miljević i Dragan Despot, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje, istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, osmorica optuženih su s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti kod škole u selu Velagići.

Ostalih pet optuženih nalazi se u Srbiji.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da nije sigurna da je poziv putem međunarodne pravne pomoći ili Interpola uručen za Krčmara, te Nikolu (Nikole) Ćuk i Nikolu (Dušana) Ćuk, ali da su se vratili Sudu kao neuručeni, te je predložila Tužilaštvu da provjeri adrese ovih optuženih.

Zamjenski tužilac Senad Osmić je kazao da su oni saslušani po međunarodnoj pravnoj pomoći od strane nadležnih organa u Srbiji te da su im oni dostavili ove adrese. Dodao je da bi se o eventualnom razdvajanju postupka trebao izjasniti postupajući tužilac.

Kako je navela sutkinja Jesenković, Sud će naknadno donijeti i odluku o eventualnom razdvajanju postupka.

 

Aida Trepanić