Suđenje

Krčamar Ilija i ostali: Dvojica optuženih negirala krivicu – šestorica nisu došla na ročište

20. Jula 2021.17:47
Dvojica od osmorice nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za zločin protiv čovječnosti na području Ključa, izjasnili su se da nisu krivi, dok se ostali nisu pojavili na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

sudnicaSud Bosne i Hercegovine. Foto: Sud BiH

Marinko Miljević i Dragan Despot negirali su krivicu, dok se Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Svetislav Račić, Željko Bajić, te Nikola Ćuk rođen 1967. i Nikola Ćuk rođen 1966. godine nisu pojavili na izjašnjenju.

Branilac Unčanina Dragan Međović rekao da ga je jutros zvao branjenik i rekao mu da ne može doći, jer nema novaca za kartu.

Ostala petorica optuženih, kako je rekla sudija Vesna Jesenković, nastanjeni su u Srbiji, ali Sud još nije dobio informaciju da li su primili  poziv za današnje ročište. Ona je navela da im je u maju poslata optužnica, ali da nije stigla povratna informacija da im je ona i uručena posredstvom međunarodne pravne pomoći. Dodala je da će Sud uputiti urgenciju Ministarstvu pravde.

Jesenković je navela da bi suđenje Miljeviću i Despotu trebalo početi u roku od 30 odnosno 60 dana, ali da je problem sa optuženima koji nisu u BiH. Objasnila je da je potrebno da Sud dobije potvrdu da su primili poziv i da će onda postupak vjerovatno biti razdvojen u odnosu na njih.

Optuženi Miljević, kako je rečeno na ročištu, nalazi se na izdržavanju kazne po presudi suda u Bihaću, dok se Despot brani sa slobode.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, osmorica optuženih su s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 civial bošnjačke nacionalnosti 1. juna 1992. godine kod škole u selu Velagići.

U optužnici se navodi da su optuženi bili pripadnici voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog Krajiškog korpusa VRS-a.

Marija Taušan


This post is also available in: English