Suđenje

Srabović i ostali: Zbog promjene člana Sudskog vijeća proces formalno kreće iznova

8. Decembra 2021.16:20
Suđenje za zločine počinjene na području Lukavca počet će fromalno iznova, zbog promjene člana Vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

Zijad Srabović i drugi
Zijad Srabović i ostali. Foto: Sud BiH

Umjesto sutkinje Lejle Konjić-Dragović, koja je na bolovanju, imenovana je sutkinja Enida Hadžiomerović. Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih nisu imali primjedbe na promjenu člana Sudskog vijeća.

“U svakom slučaju ćemo dati dovoljno vremena kolegici da se pripremi za ovaj predmet”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar, dodavši kako će se na naredom ročištu dogovoriti o daljnjem toku postupka.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Na današnjoj statusnoj konferenciji Tužilaštvo i Odbrane su se izjasnili o mjerama zabrane za optužene.

“Tužilaštvo ostaje kod ranije izrečenih navoda i smatramo da mjere zabrane trebaju ostati”, kazala je Eldina Biuk, postupajuća tužiteljica u ovom predmetu.

Mjerama zabrane se usprotivila većina branilaca optuženih.

“Smatram da se, s obzirom na dužinu trajanja postupka, mjere trebaju ukinuti ili ublažiti”, rekao je Senad Bilić, branilac drugooptuženog Refika Morankića.

Suđenje će biti nastavljeno 13. januara, kada je planirano saslušanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Jasmin Begić