Suđenje

Suvara: Izmjene članica Sudskog vijeća na suđenju za silovanje u Glamoču

6. Decembra 2021.13:38
Suđenje Dušku Suvari, koji je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, počet će iznova zbog izmjene Sudskog vijeća.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Optuženi Duško Suvara je kazao kako je već osuđen na Okružnom sudu u Banjoj Luci, na 20 godina zatvora.

Tužilac Senad Osmić je rekao kako je Tužilaštvo BiH upoznato da je optuženi ranije presuđen, ali je zatražio da im Suvara dostavi pisano izjašnjenje o činjenicama i okolnostima o kojima govori, kako bi bilo jasnije na šta ukazuje.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić kazao je optuženom Suvari da napiše podnesak, koji će poslati njemu i tužiocu, te da to može isticati u završnoj riječi.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Jukić je na današnjoj statusnoj konferenciji obavijestio Odbranu i Tužilaštvo da je došlo do promjene člana Sudskog vijeća u ovom predmetu. Umjesto sutkinje Lejle Konjić-Dragović, koja je na bolovanju, za članicu je imenovana sutkinja Tatjana Kosović. Tužilaštvo i Odbrana nisu imali primjedbi na novi sastav Vijeća.

“Mislim da bi bilo primjereno dati sudiji rok od 20 do 30 dana da se upozna s predmetom”, rekao je Jukić.

On je naveo kako će ovaj proces krenuti iznova, oko čega će se dogovarati idući put.

Termin nastavka suđenja će biti poznat naknadno.

Jasmin Begić