Suđenje

Ninković i ostali: Zbog promjene člana Sudskog vijeća proces kreće iznova

6. Decembra 2021.12:31
Na suđenju Milanu Ninkoviću, optuženom za zločine počinjene u Doboju, došlo je do promjene člana Sudskog vijeća, zbog čega formalno proces počinje iznova.

Milan Ninković i ostali. Foto: Sud BiH

Optuženi Milan Ninković nije pristupio statusnoj konferenciji, na kojoj je rečeno da je umjesto sutkinje Lejle Konjić-Dragović, koja je na bolovanju, za člana Sudskog vijeća imenovan sudija Braco Stupar.

Branilac Branko Ristić je kazao kako je Ninković otpušten iz bolnice te da se nalazi na kućnom liječenju, o čemu je obavijestio Sud BiH, kao i da ovo ročište može biti održano i bez njega.

Odbrana i optuženi, prema Ristiću, nemaju primjedbi na novi sastav Vijeća.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je kako će sudiji Braci Stuparu trebati mjesec dana da se upozna s predmetom.

“Moramo krenuti iznova, ali ćemo se naredni put dogovarati kako”, kazao je Jukić, na šta Odbrana i Tužilaštvo nisu imali primjedbi.

Suđenje Milanu Ninkoviću, ratnom članu Kriznog štaba u Doboju, odgođeno je sredinom jula na neodređeno vrijeme, nakon nalaza vještaka da nije u mogućnosti da prati suđenje zbog zdravstvenih razloga.

On je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem, kojima se sudi u odvojenom postupku. Na teret im je stavljeno da su, u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, vršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja i Teslića.

Sud BiH je 23. juna 2019. godine donio odluku da se razdvaja krivični postupak koji se vodi protiv Milana Ninkovića u odnosu na Paravca i ostale.

Termin suđenja će biti poznat naknadno.

 

Jasmin Begić