Suđenje

Kosorić i ostali: Svjedok Kosorića vidio 13. jula 1995. godine u selu Plane

6. Decembra 2021.16:41
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je pred Sudom Bosne i Hercegovine kazao kako je majora Kosorića vidio 13. jula 1995. godine u selu Plane kada je prevozio hranu za vojsku.


Mile Kosorić i Momčilo Tešić. Foto: BIRN BiH

Dragan Vuković, svjedok Odbrane Mileta Kosorića, ispričao je kako je tokom rata raspoređen u kasarnu u Han-Pijesku na mjesto vozača u Prvoj romanijskoj brigadi.

Kazao je kako je vozio tamića za prevoz hrane, te da mu je starješina bio Slaviša Maksimović.

“Cijeli rat i do 1998. godine sam bio tu, nakon čega sam prešao u šumarstvo da radim”, rekao je Vuković.

On je ispričao kako je tokom jula, uoči Petrovdana, čuo da je pala Srebrenica.

“Sljedeći dan se pričalo da kreće akcija na Žepu”, rekao je Vuković, koji je na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Mire Smajlović precizirao da je to bio 13. juli, te da je on taj dan vozio konzerviranu hranu u selo Plane.

“Tu je bila smještena vojska. To je bila zgrada šumarstva koju koristi vojska”, kazao je Vuković, navodeći kako je tamo stigao prije mraka, te da je morao čekati starješinu da preuzme robu.

Prije nego je starješina stigao, kako je naveo Vuković, stigla je Lada Niva gdje je “prepoznao vozača Marka Čalmića, majora Kosorića i jednog starješinu”.

Nakon što je svjedok kazao kako je Čalmić sjedio s njim, branilac optuženog Kosorića, Dragan Gotovac, upitao ga je da li mu je nešto rekao.
“Da kreće ujutro akcija na Žepu. Došla je jedinica iz Vlasenice i ide prema Gođanjima”, kazao je Vuković, dodavši kako se nakon dolaska starješine vratio u Han-Pijesak.

Na pitanje tužioca Predraga Tomića od koga je dobio zadatak da prevozi hranu, svjedok je naveo kako mu je to rekao poručnik Maksimović.
Vuković je kazao kako je po dolasku u selo Plane vidio par vojnika unutar objekta, navodeći kako nije razgovarao sa Kosorićem po njegovom dolasku.

Svjedok se složio sa tužiocem kako mu nije poznato odakle je Kosorić došao, niti gdje planira ići.

Mile Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade, i Momčilo Tešić, bivši pripadnik Vojne policije ove brigade, optuženi su da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Darko Majstorović, drugi svjedok Odbrane, svjedočio je o zdravstvenom stanju svog oca Stanimira Majstorovića, koji je ranije svjedočio u ovom predmetu.

Kako je Majstorović kazao, njegov otac je 2005. godine bio u komi 24 dana, te je od tada lošeg zdravstvenog stanja.

Na pitanje branioca Gotovca da li mu je otac pozivan u Sarajevo na saslušanje, Majstorović je izjavio da jeste 2016. godine, te da je kazao da ništa nije znao, niti rekao.

Tužioca Tomića je zanimalo da li je Majstoroviću poznato o čemu mu je otac ranije svjedočio, na što je odgovorio da nije.

Po okončanju saslušanja ovog svjedoka, optuženi Kosorić je kazao kako ga “nije pozvao da laže, te da se na njega stavlja pritisak”.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je zatražilo da prema optuženima mjere zabrane ostanu do okončanja procesa, čemu se Odbrana Kosorića protivila.

“Gospodin tužilac je prije pola godine rekao kad se završe dokazi Tužilaštva da će se razmisliti o blažim mjerama”, kazao je Kosorić, dodavši kako su mu mjere “nametnute već četiri godine”.

Odbrana Tešića je kazala kako su iskazi svjedoka već obezbijeđeni, te da je rečeno što je rečeno.

“Nema interesa da kontaktira saslušane svjedoke, niti one od kojih je Tužilaštvo odustalo”, navela je Odbrana Tešića, dodajući kako mjere nisu određene zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilac Predrag Tomić je naveo kako Kosorić ima i državljanstvo Srbije, te da je postala praksa da optuženi napuštaju Bosnu i Hercegovinu tokom glavnog pretresa.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. decembar.

 

Nermina Kuloglija-Zolj