Suđenje

Purić i ostali: “Uhvatite ga živog, nemojte ga ubijati”

19. Novembra 2021.14:02
Na suđenju Ibrahimu Puriću i ostalima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako ne zna da li je bilo zarobljenih tokom deblokade Starog Viteza, te da u Armiji Bosne i Hercegovine nije bilo izvještaja o nepravilnostima 22. decembra 1993. godine.


Sudnica Suda BiH Foto: BIRN BiH

Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću zvanom Roki, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću sudi se za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine.

Esed Sipić, izjavio je da je periodu sukoba Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i HVO-a vršio dužnost pomoćnika komandanta brigade za bezbjednost, napominjući da je operativna grupa više bila “koordinator i pomagala u organizaciji”.

“Nisam imao nadležnosti nešto da preduzimam”, rekao je Sipić, dodavši da on nije bio direktno uključen u dejstva, ali da mu je poznato da su se izvodila borbena dejstva i da je bilo pomjeranja linije.

Kako je kazao, što se tiče deblokade Starog Viteza, poznato mu je da su mještani bili gladni i žedni, ali da ne zna da li je bilo uspjeha ili neuspjeha, odnosno zarobljenih s obje strane.

Tužilac Ivan Matešić je predočio dio ranijeg iskaza, iz 2017. godine, u kome je svjedok naveo da mu je Nijaz Sivro rekao da je bilo zarobljenih, na šta je Sipić kazao da je moguće.

Na upit Odbrane da li mu je poznato da je bilo nekih izvještaja o nepravilnostima u ABiH 22. decembra, svjedok je rekao da nije.

Drugi svjedok Nikola Livančić izjavio je da je bio kod kuće kada mu je javljeno za sukob, te da je odmah krenuo prema liniji.

“Nama je rečeno – ako zapuca, moramo odmah ići na liniju”, kazao je Livančić, dodavši da je bilo jutro, te da je došao do jedne kuće i sakrio se u podrum, gdje je ostao dok nije pao mrak.

On je rekao da su pripadnici ABiH bili u potoku i na spratu kuće, te da je čuo kako govore: “Uhvatite ga živog, nemojte ga ubijati.”

Livančić je kazao da je, kada je navečer napustio kuću, vidio nekoliko leševa.

Na upit Odbrane svjedok je odgovorio da mu nije poznato da je Jerko Miličević poginuo tog dana, te da ga je posljednji put vidio dan prije.

Na današnjem ročištu pročitana su i dva iskaza preminulih svjedoka.

Tužilac Matešić pročitao je iskaz svjedoka Muharema Sivre, koji je rekao kako je 1993. godine obavljao dužnost komandanata bezbjednosti Trećeg bataljona, te da se tokom sukoba nalazio u prostorijama komande.

“Bio sam u prostorijama komande, nisam nigdje išao. Gdje je išao Ibro Tarahija, ja ne znam”, naveo je svjedok u iskazu.

Kako je navedeno u iskazu, Sivro je kazao da zna da su tri pripadnika HVO-a zarobljena, te kasnije ubijena, i da je čuo da Almir Sarajelić Roki ima veze s tim.

U iskazu svjedoka Marka Šafradina, kako je pročitao tužilac Matešić, navodi se da je on bio na položaju druge linije HVO-a, kod “Crne kuće”, te da je njegov sin Josip, koji je također bio na liniji, odveden i nakon toga ubijen. Pri prepoznavanju tijela sina, svjedok je rekao da je vidio rane na vratu, te da pretpostavlja da je zadavljen ili obješen.

“Prilikom razmjene moj sin nije imao na sebi uniformu, bio je prekriven samo platnom”, kazao je svjedok u iskazu, dodavši da na sebi nije imao oznake maltretiranja, ali da je vidio da su nekim vojnicima nedostajale uši i nos.

“Poznato mi je da su pripadnici Armije počinili taj zločin”, rekao je svjedok u iskazu.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. decembar.