Suđenje

Dragičević i ostali: Tužilaštvo predlaže vještačenje u odgovoru na dokaze Odbrane

19. Novembra 2021.12:14
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Odbrane su uložile nekoliko posljednjih materijalnih dokaza, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo da u replici bude obavljeno vojno vještačenje, za koje će biti potrebno oko dva mjeseca.

Luka Dragičević i ostali. Foto: Sud BiH

Na početku ročišta, predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je podsjetila da je postupak protiv optuženog Bobana Inđića razdvojen. Na ročištu održanom 15. oktobra razmatrano je pitanje razdvajanja s obzirom da je Inđić bio pritvoren zbog učešća u saobraćajnoj nesreći u Srbiji.

On je s Lukom Dragičevićem, Obradom Polugom, Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Petkom Inđićem, Radojicom Ristićem i Miodragom Mitrašinovićem optužen za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Odbrana Mitrašinovića u dokaze je uložila iskaz Miće Jovičića dat u istrazi 2014. godine. Jovičić je bio optužen u ovom predmetu, a nakon priznanja krivice, 2016. je osuđen na pet godina zatvora.

Odbrana Šekarića uložila je nekoliko dokaza koji se odnose na životne prilike optuženog, kao i akte iz vojnih evidencija.

Tužilaštvo je predložilo da, u odgovoru na dokaze Odbrana, bude sačinjen nalaz vještaka vojne struke u vezi sa pitanjem pretpočinjavanja. Tužilac Mirza Hukeljić, koji je bio u zamjeni postupajućeg tužioca, kazao je da će prijedlog za izvođenje vještačenja biti dostavljen naredne sedmice. Dodao je da bi vještaku trebalo oko dva mjeseca za nalaz.

Jesenković je rekla da Tužilaštvo u prijedlogu mora konkretno navesti koje dokaze Odbrane želi da pobija s obzirom da se radi o dokazima replike.

Ona je napomenula da je bilo očekivati da je Tužilaštvo već pripremilo taj prijedlog s obzirom da je poznato u kojoj je fazi postupak i da je suđenje odgađano na duže periode.

Na današnjem ročištu postupak je formalno obnovljen zbog proteka roka od 30 dana od posljednjeg pretresa. Jesenković je navela brojne razloge zbog kojih su ročišta odgađana – pandemija, bolest učesnika u postupku, smrt jednog od optuženih i nemogućnost Inđića da prisustvuje suđenju.

Ona je napomenula da nastavak suđenja zavisi od prijedloga Tužilaštva i odluke Vijeća, a kao mogući termin navela je 17. decembar.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2015. godine.

Marija Taušan