Suđenje

Šest svjedoka iz BiH ponovo nije pristupilo suđenju Huseinu Mujanoviću u Beogradu

16. Novembra 2021.11:35
Šest svjedoka pozvanih putem međunarodne pravne pomoći opet se nije odazvalo i došlo u Sud Bosne i Hercegovine kako bi svjedočili na obnovljenom suđenju Huseinu Mujanoviću pred Višim sudom u Beogradu za zločine počinjene u okolini Sarajeva 1992. godine.

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Suda BiH Jasmina Ćosić-Dedović objasnila je da su četiri od šest pozvanih svjedoka odbila da svjedoče u ovom predmetu, da jednom nije uredno uručen poziv, dok je šesti kazao da zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti doći, ali je ostavio prostora da svjedoči na nekom narednom suđenju.

Branilac Dušan Ignjatović je kazao da je Odbrana odlučila da odustane od ranijih svjedoka koji se ponovo nisu odazvali pozivu Suda BiH, ali za ovog za kojeg postoji mogućnost da će svjedočiti.

“Dobili smo informaciju da je svjedokinja preminula, ali smo sada saznali da je živa, radila je kao zapisničar u vojnim službama”, rekao je Ignjatović obrazlažući prijedlog Odbrane za pozivanje još jedne svjedokinje.

On je kazao da suđenje traje već dugo i da je njegov branjenik u pritvoru, zbog čega predlaže da se prijedlog usvoji i ubrza postupak.

Zamjenik tužioca je bio saglasan s prijedlogom da se pozovu dva svjedoka za naredno suđenje.

Viši sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je, prema optužnici, tokom rata vodila Armija BiH i u kojem je bilo oko 30 zatvorenika srpske nacionalnosti. Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Suđenje će se nastaviti 16. decembra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka u Sudu BiH.

 

Azra Husarić Omerović