Suđenje

Suvara: Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva BiH

12. Novembra 2021.14:22
Na suđenju Dušku Suvari, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalne dokumentacije koja nije detaljno obrazlagana u sudnici.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je u sudski spis uložilo 22 materijalne dokumentacije, od kojih je 17 za Odbranu nesporno, dok su za preostale istaknuti prigovori relevantnosti.

“Smatram da nisu relevantni za ovaj slučaj”, rekao je advokat Slobodan Perić.

Tužilac Senad Osmić je kazao da su dokazi relevantni jer iz njih proizlazi na koji način je formirana jedna oružana snaga i da je optuženi Duško Suvara bio njen pripadnik.

Tužilaštvo i Odbrana su se složili da nema potrebe da se današnji uloženi dokazi prikazuju na grafoskopu i pojedinačno obrazlažu.

Tužilaštvo BiH tereti Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao u kući sa suprugom, gdje ih je zlostavljao, a potom nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Naredno suđenje je zakazano za 26. novembar, za kada je planirana statusna konferencija.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija