Suđenje

Trišić: Prozivka optuženog pred Opštinom u Bratuncu

11. Novembra 2021.14:08
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s drugima uhapšen i kako je kod Opštine optuženi Milan Trišić prozvao dva lica, koja su izvedena iz kamiona.


Milan Trišić. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-8 kazao je da je njegovo selo napadnuto 3. maja 1992. godine i da su se skrivali do 11. maja, kada su pozvani da se predaju.

On je rekao da su odvezeni u Bratunac i da su se zaustavili kod Opštine, gdje je Trišić prozvao Redžu Sulejmanovića i Redžu Arifovića.

“Prilaze dva-tri vojnika i izdvajaju te ljude”, kazao je svjedok, dodavši da su pred Opštinom ostali i Selmo Ibišević i Ahmet Huseinović.

On je rekao da su odvedeni u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”. Prisjetio se kako je prije ulaska vidio dva tijela i kako je hodnik škole bio krvav. Ispričao je kako su uvedeni u salu i kako je, dok je pokušavao da sjedne, osjetio jak udarac. Kako je naveo, nakratko je izgubio svijest, nakon čega je vidio vojnika koji je “prošao dalje da maltretira”.

“Ljudi su izvođeni i ubijani… ležali polomljenih kostiju”, kazao je S-8.

Prema njegovom svjedočenju, 15. maja predveče u salu je ušao jedan oficir i rekao da više neće biti maltretiranja i da “neće dozvoliti ‘Belim orlovima’, ovim paravojnim…”. Dodao je da je sutradan razmijenjen i da je, kada su krenuli, iz kamiona izveden Hajro Džafić.

Optužnica tereti Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, S-8 je kazao da je nadimak osobe koja je prozvala ljude pred Opštinom bio Roćko. Na pitanje branioca Midoraga Stojanovića da li je to, u stvari, bio Rodoljub Trišić, brat optuženog, svjedok je rekao da nije, navodeći da su obojicu zvali Roćko. Prisjetio se kako se optuženi obratio dvojici koju je imenovao.

“Kaže: ‘Znaš li ti, Redžo konobaru, šta si radio? Znaš li ti, Redžo veliki, šta je tvoj brat radio?’” naveo je svjedok.

On je rekao da optuženog nije vidio u sali.

Na suđenju je saslušan i svjedok S-1, ali je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić zabranila objavljivanje njegovog iskaza, jer je iznio podatak koji bi mogao otkriti njegov identitet.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

 

Marija Taušan