Suđenje

Završne riječi na suđenju banjalučkom policijskom inspektoru 18. novembra

8. Novembra 2021.14:26
U nastavku suđenja policijskom inspektoru Nenadu Grujiću, optuženom za primanje mita, svjedočila je inspektorica Jelena Florijan, koja je ranije, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena po istoj optužnici. Ona je rekla da ne zna da je iko tražio bilo kakav novac od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, a da je djelo priznala jer su je već osudili novinari i njene kolege.


Nenad Grujić. Foto: Ognjen Matavulj

Jelena Florijan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana za isto djelo koje se na teret stavlja optuženom Grujiću, inspektoru Policijske uprave (PU) Banjaluka, svjedočila je na poziv sudije banjalučkog Okružnog suda Branimira Jukića. Ona je kazala da ne zna da li je iko tražio novac od Vidića, a da je on, za vrijeme istrage po prijavi o učinjenom krivičnom djelu, sâm nudio novac, usluge, plakao i vrijeđao inspektore.

“I ja i kolega Grujić smo, kada je na jednom sastanku nudio novac da izvještaj ne bude napisan ili da bar ne ode u medije, kategorično to odbili i rekli smo mu da to više ne pominje”, rekla je Florijan.

Ona je u svjedočenju kazala i da je video-snimak koji je kao dokazni materijal prikazan na sudu – na kojem se vidi i čuje kako razgovara sa Branislavom Vidićem u kancelariji u banjalučkoj Policijskoj upravi – isječen i da nije prikazan kompletan.

“Zašto ste onda priznali krivično djelo? Jeste li vidjeli šta piše u optužnici?” pitao je Jelenu Florijan tužilac Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin.

Ovo tužilaštvo je, u aprilu ove godine, pristalo na nagodbu i sporazumno priznanje krivice kojim je banjalučka inspektorica osuđena na godinu dana zatvora.

“Ja jesam potpisala sporazum, ali sam bila osuđena i prije toga. Mene su osudili novinari, ovi koji sjede u sudnici, i moje kolege”, rekla je bivša inspektorica banjalučke Policije.

Ona je kazala da je, odmah nakon što je završila ispitivanje Branislava Vidića u svojstvu osumnjičenog, u februaru 2020. godine lišena slobode a da nije ni znala zbog čega, kao i da je dva sata držana bez prisustva advokata i da su je kolege maltretirale.

Florijan je rekla i da su se, dok je trajala istraga, za predmet “Vidić” interesovali pojedinci iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Policijske uprave Banjaluka, kao i da je to pravilo određeni pritisak na nju, koja je dužila taj predmet.

Tužilac Glamočanin je pitao da li je svjedok Jelena Florijan prijavila nadležnima da je Vidić, koji je bio pod istragom, njoj i kolegi nudio mito, na šta je Florijan odgovorila da nije jer njegove ponude nije shvatala ozbiljno.

Odgovarajući na pitanje Željka Višića, advokata optuženog Grujića, ona je kazala da, koliko se sjeća, Grujić nije bio u njenom timu u vrijeme kada su u restoranu “Sirano” sjedili sa Vidićem.

“Zašto vi upućujete Vidića da preda dokumentaciju Grujiću ako nije dio vašeg tima? Zašto niste rekli da donese vama ili na prijavnicu?” pitao je sudija Jukić.

Florijan je odgovorila da je samo zamolila kolegu da joj izađe u susret i pokupi dokumentaciju, sa čijim dostavljanjem je Vidić odugovlačio.

Prema presudi iz aprila, inspektorica banjalučke Policijske uprave kriva je jer je, zajedno sa kolegom Nenadom Grujićem, u svojstvu policijskog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, zahtijevala i uzela mito, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. Ona je iskoristila zakonsku mogućnost i nedavne izmjene Zakona u RS-u i otkupila kaznu zatvora, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) već izvještavala.

Branislav Vidić je bio pod istragom zbog nekoliko prijava i osnova sumnje u zloupotrebu položaja i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava u Srednjoškolskom domu u Banjaluci.

Suđenje će biti nastavljeno 18. novembra, kada će Tužilaštvo i Odbrana iznijeti završne riječi.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi ispravno bilo napisano da su završne riječi 18. novembra. Ranije je greškom bilo napisano 18. decembra.

Vladimir Kovačević