Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Izjave o maltretiranju zarobljenika

13. Maja 2024.14:46
Na suđenju za zločine u Goraždu i Višegradu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je među materijalnim dokazima uložilo izjave zarobljenika koje sadrže detalje o njihovom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Marijana Čobović uložila je veći broj dokumenata među kojima su uvjerenja, rješenja, izvodi iz matičnih knjiga umrlih za preminule zatvorenike, kao i izjave u kojima su, prema njenim riječima, navedeni podaci o fizičkom i psihičkom maltretiranju te torturi.

Optužba je u dokaze uvela uvjerenja administrativne službe Višegrad kojima se, kako je rekla tužiteljica, dokazuje da su zarobljenici bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme zarobljavanja.

Čobović je, između ostalog, uložila dokumente na ime zarobljenika Ranka Jovanovića u kojima se nalazi njegov upitnik Savezu logoraša i izjava da je zarobljen u Međeđi 21. januara 1993., gdje je ostao sedam dana, te dokaz da je premješten u zgradu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) i tu ostao do 11. oktobra 1994. godine.

Među dokazima je navela i izvještaj komandanta Štaba oružanih snaga od 20. oktobra 1992. u kome je zabilježeno da je zarobljenike saslušao Ćamil Ramić, ali ne i da je ukazao na nezakonite radnje prema zarobljenicima. Uveden je i akt o organizovanju operativnih dežurstava, kao dokaz o postojanju komande Prve Višegradske brigade i formiranju Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG).

Uložene su i odluke o formiranju VRS-a, proglašenju i ukidanju ratnog stanja.

Tužilaštvo je predočilo i nalaz vještaka vojne struke Martina Frančeševića, te izvode iz kaznenih evidencija za optužene Ćamila Ramića i Ramiza Mićivodu.

Odbrane su za većinu dokaza uložile prigovore relevantnosti, zakonitosti i autentičnosti.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, osim Ramića i Mićivode, sudi se Himzi Selimoviću. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja je 20. maja.

Senita Patković