Suđenje

Malko Koroman: U decembru završne riječi na suđenju za zločine na Palama

8. Novembra 2021.12:55
Prezentovanjem zajedničkog nalaza tima vještakinja o zdravstvenom stanju jednog od svjedoka, te ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, okončan je postupak protiv Malka Koromana, optuženog za zločine počinjene na Palama.


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Zajednički nalaz i mišljenje, nakon pregleda svjedoka na kućnoj adresi, sačinile su Radojka Golijan, Alma Bravo-Mehmedbašić i Nermina Bajramović, koje su navele da svjedok nije u mogućnosti svjedočiti u ovom predmetu dok ne završi s liječenjem.

“On je po stanju psihološkog zdravlja čak i bio u mogućnosti da svjedoči, ali zbog njegovog općeg i fizičkog zdravstvenog stanja treba pričekati”, kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Mediha Pašić zabranila je objavljivanje detalja o zdravstvenom stanju svjedoka i vještačenja u javnosti.

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Odbrana ja saslušala i tri svjedoka pozvana radi potvrđivanja autentičnosti dokumenata koje je ranije Tužilaštvo BiH osporilo.

Zdravko Čvoro, svjedok Odbrane, potvrdio je autentičnost dokumenta koji je on potpisao, a koji se odnosi na nekoliko dopisa i zaključaka Opštine Pale i Kriznog štaba ove opštine.

“Potpisao sam ovaj dokument i saglasan sam s njegovim sadržajem”, rekao je Čvoro.

Drugi svjedok Odbrane, Radislav Starčević je također potvrdio autentičnost Odluke Skupštine opštine Pale, kao i Odluke Srpske opštine Pale, objasnivši da je on, kao predsjednik Skupštine, potpisao te akte i da je saglasan s njihovim sadržajima.

Božo Blagojević, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora, također je potvrdio da je Zaključak Izvršnog odbora od 11. oktobra 1992. godine autentičan.

Odbrana je uložila još nekoliko materijalnih dokaza, čemu se usprotivilo Tužilaštvo BiH uz obrazloženje da su nastali u nerelevantnom periodu i da ne prikazuju stanje kakvo je bilo u periodu optužnice.

Optuženi Koroman je kazao kako je fotografisao salu na početku postupka, odnosno negdje između 2019. i 2020. godine, te da te fotografije najbolje prikazuju da se sala nije mogla vidjeti iz pravca ulaza u stanicu.

Ulaganjem devet fotografija fiskulturne sale, dokazni postupak Odbrane je okončan, te je za naredno suđenje 6. decembra najavljeno iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH.

Azra Husarić Omerović