Suđenje

Kosorić i ostali: Čuo da je komandant na Žepi

8. Novembra 2021.16:11
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane prisjetio se angažmana na području Vlasenice od 12. jula 1995. godine, navodeći da je čuo da optuženi Mile Kosorić tada nije bio na tom području.

Kosorić i Tešić s braniocem. Foto: BIRN BiH

Ranko Martinović, nekadašnji komandir čete u Vlaseničkoj brigadi, kazao je da je 12. jula 1995. dobio naredbu da se povuče s ratišta u Trnovu. Isto veče po povratku u Vlasenicu, kako je naveo, iz komande su ga nazvali i rekli mu da ujutru dođe i da će ići na Žepu.

Svjedok je izjavio da mu je ujutru pomoćnik komandanta Boško Nastić kazao da ne ide u Žepu, nego da mora ići na kotu Brdo, koju je inače držala njegova četa, jer se očekuje napad s prednje strane.

“Zatekao sam pune rovove, znači bila je opšta mobilizacija”, rekao je Martinović.

On je kazao da nije vidio komandanta Vlaseničke brigade – optuženog Kosorića – i da mu je rečeno da je na Žepi. Dodao je da je kazano da umjesto njega komanduje major Boško Šargić.

Na pitanje branioca Dragana Gotovca o interventnim vodovima i pripadniku Petru Jokiću, svjedoku Tužilaštva, Martinović je rekao da je s njim bilo problema jer je bio sklon alkoholu.

Govoreći o Kosoriću kao komandantu, svjedok je kazao da je često obilazio linije i danju i noću, te da su održavali sastanke u komandi. Dodao je da im je uvijek govorio da se pridržavaju Ženevskih konvencija i da s tim u skladu postupaju prema civilima i vojnicima druge strane.

Kosorić je optužen s Momčilom Tešićem, bivšim pripadnikom Vojne policije, da su s drugim vojnicima zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Odgovarajući na pitanja tužioca Predraga Tomića, svjedok Martinović je rekao da mu nije poznato da su u Lukama bili zarobljenici, kao i da nije mogao da vidi šta se dešava u tom dijelu. Naveo je da je bilo svakakvih priča.

Suđenje se nastavlja 15. novembra.

 

Marija Taušan