Suđenje

Optužen za pomaganje u genocidu po treći put nije pristupio ročištu za izjašnjenje o krivnji

5. Novembra 2021.16:24
Ročište za izjašnjenje o krivnji Zorana Malinića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici, odgođeno je po treći put jer se optuženi i njegov branilac nisu pojavili.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić rekao je da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje ročišta, s obzirom da se optuženi Malinić i njegov branilac Nenad Petrušić nisu pojavili. Na ranijem ročištu je rečeno da su oni nastanjeni u Srbiji.

“Sud je putem međunarodne pravne pomoći preko Ministarstva pravde BiH za nadležni organ u Republici Srbiji dostavio poziv za optuženog i branioca”, kazao je sudija Maksumić, dodavši da je Ministarstvo pravde Republike Srbije 18. oktobra 2021. godine dostavilo obavještenje Ministarstvu pravde BiH da su oni postupili po zamolnici za uručenje poziva za optuženog i branioca te da su dostavili uredno potpisane ovjernice.

Sudija Maksumić je kazao da bi Tužilaštvo trebalo provjeriti zašto optuženi i njegov branilac nisu pristupili danas, s obzirom da je Tužilaštvo BiH u Republici Srbiji već saslušalo Malinića u svojstvu osumnjičenog te da s njim imaju ranije ostvaren kontakt.

Kako je naveo sudija Maksumić, Sud BiH će ostaviti kraći rok kako bi se Tužilaštvo BiH očitovalo o daljnjim mjerama.

Optužnica Malinića tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. u svojstvu komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako se na prvom ročištu za izjašnjenje o krivnji, a koje je bilo zakazano za maj, optuženi Malinić i njegov branilac nisu pojavili.

Sudija Maksumić je tada rekao da je Maliniću i njegovom braniocu poziv za izjašnjenje upućen putem međunarodne pravne pomoći, ali da Sud nije dobio informaciju da li im je on i uručen.

Malinić i njegov branilac se nisu pojavili ni na drugom ročištu za izjašnjenje o krivnji, a branilac Petrušić je tada dostavio medicinsku dokumentaciju prema kojoj je optuženi zbog zdravstvenog stanja bio spriječen da dođe na ročište.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da Malinića optužnica tereti da je planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Aida Trepanić