Suđenje

Milunić i ostali: Statusna konferencija bez većine optuženih

5. Novembra 2021.17:13
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv 13 optuženih za zločine počinjene u selu Zecovi u okolini Prijedora – održanoj nakon četiri mjeseca prekida suđenja i bez prisustva većine optuženih – sudija Suda Bosne i Hercegovine je pozvao Odbrane da ulože napor radi efikasnijeg suđenja.


Milunić i ostali. Foto: BIRN BiH

Današnjoj statusnoj konferenciji nije pristupila većina optuženih zbog saobraćajne nezgode koja se desila u putu prema Sarajevu, dok su dva optužena spriječena zbog teškog zdravstvenog stanja, objasnio je sudija Šaban Maksumić.

“Imamo mogućnost i razdvajanja postupka ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, pa kasnije i ponovno spajanje”, kazao je on.

Sudija Maksumić je objasnio da je bilo teško učiniti postupak s 13 optuženih efikasnim zbog problema koji se javljaju u predmetima s velikim brojem optuženih. On je rekao kako se kontinuitet u sedmičnom suđenju mogao održavati kada su optuženi dolazili iz pritvora, a kasnije i suđenja u dvije sedmice, ali da trenutno ni to ne može.

Maksumić je preporučio braniocima da prikupe adekvatnu medicinsku dokumentaciju i na vrijeme je dostave Sudu BiH kako bi se mogao efikasnije voditi postupak, ali i kako bi mogli do suđenja pripremiti sudski nalaz i mišljenje.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Optuženi Četić, koji je trenutno na izdržavanju kazne, zamolio je Sud BiH da mu pomogne sa ostvarivanjem njegovih prava koja se odnose na mogućnost susreta s braniocem u adekvatnoj prostoriji kako bi efikasno pripremali svoju odbranu. Sudija Maksumić je preporučio da se obrati Ministarstvu pravde jer kaznu izdržava zbog drugog djela, a ne zbog trenutnog postupka pred Sudom BiH.

Četić je objasnio kako je ranije slao pet pisama i molbu Državnom zatvoru kako bi dobio mogućnost sastajanja s braniocem, ali da su mu oni odgovarali da ih to ne zanima. On je kazao kako nema vremena za slanje molbi ministrima, jer je njegova odbrana sljedeća na redu.

Posljednje suđenje u ovom predmetu se održalo prije četiri mjeseca, a kontinuitet održavanja suđenja je, kako je rekao Maksumić, potpuno prestao početkom pandemije koronavirusa.

Sudija Maksumić nije mogao zakazati datum nastavka suđenja, ali je poručio da svi zajedno ulože napore kako bi se suđenje moglo efikasno nastaviti.

Azra Husarić Omerović