Suđenje

Kosorić i ostali: Osiguranje prolaska civila kroz Luke

1. Novembra 2021.17:43
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Mileta Kosorića je ispričao kako su pripadnici Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. osiguravali prolazak civila koji su prethodno u autobusima došli iz Srebrenice i pješke se kretali kroz Luke prema Kladnju, te da nije vidio odvajanje muškaraca od žena.


Kosorić i Tešić. Foto: BIRN BiH

Miladin Rebić je ispričao da je, kao pripadnik Prve čete Vlaseničke brigade VRS-a, u julu 1995. godine bio u rovu na Barama, blizu Klještana koji se nalaze između Vlasenice i Kladnja, kada im je komandir čete prenio naređenje da siđu u Luke i obezbjeđuju prolazak civila.

“Naređeno nam je bilo da ih ne puštamo nigdje sa puta, da idu prema Kladnju, znalo se da su okolo postavljene mine i da se drugi civili ne miješaju sa njima”, kazao je svjedok.

On je rekao da su civili razgovarali sa vojnicima, kao i da su neke žene prepoznale i njega kao radnika iz prodavnice u njihovom mjestu, te da nije vidio da je civile neko maltretirao i loše postupao prema njima.

Svjedok je kazao da je u Lukama tada vidio jednog oficira u čijoj pratnji je bio muškarac u crnom kombinezonu.

“Komandir čete mi je rekao da je to general Tolimir”, naveo je svjedok.

Zdravko Tolimir, nekadašnji načelnik Sektora za obavještajno-sigurnosne poslove pri Glavnom štabu VRS-a, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Mileta Kosorića, komandanta Vlaseničke brigade, svjedok u Lukama, kako je rekao, nije vidio. Svjedok je kazao da mu je poznato da se “iz rovova” traže dobrovoljci za Žepu.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da poznaje Momčila Tešića, ali da ne zna u kojoj je jedinici bio tokom rata, kao i da u Lukama nije vidio pripadnike Vojne policije niti interventnih vodova koje je poznavao.

Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Drugi svjedok Odbrane Todo Drakulić je ispričao da je tokom rata imao radnu i povremeno vojnu obavezu odlaska na liniju, kao i da je 12. jula 1995. telefonom dobio poziv da dođe pred srednju školu u Vlasenici gdje je bilo 30-ak ljudi.

“U kancelariji kod direktora škole sam vidio Mileta Kosorića, komandanta brigade. Bila je priča da može da naiđe grupa od 500 dobro naoružanih muškaraca preko Crnog vrha i da treba da idemo prema Han-Pijesku”, rekao je svjedok i naveo da je Kosorić krenuo sa njima, ali da mu nije poznato gdje se zaustavio, jer nije bio sa njegovom grupom koja se odvojila od ostalih i otišla prema Dugoj dolini.

Svjedok je kazao da je, dok je Kosorić bio sa njima, bila priča da se treba ići na Žepu.

Suđenje će biti nastavljeno 8. novembra.

Jasmin Begić